My Little Dragon

My Little Dragon

welcome


background

cctv

DASHBOARD

Tuesday, 19 November 2013

Life as a Single Mom

Hai kawan2 blog semua..

da lama da kan mommy  xberblogging kat sini? hurmmm.. banyak hal berlaku sampaikan mommy sendiri xsempat nak taip2 kat sini..

well, mommy skrg single..dalam proses cerai dengan en. hubby..kena lalui banyak prosedur so mommy on off je datang keja..ditambah pula keadaan kesihatan my superhero yang tidak begitu baik..

October saja 3 kali mommy dengan anak tido kat hospital..dua kali superhero tarik..tanpa sebab..nak kata demam panas pon tidak..elok2 je suddenly tarik time tido..kejadian yang 1st tu berlaku pada awal pagi lebih kurrang 530am..masa tu mommy bangun bancuhkan susu kasi dia minum and terus tido..sedar2 pula dengar bunyi macam superhero mommy tu sedu..angkat2 tengok, My God..macam nak luruh jantung mommy masa tu..terus panggil kakak mommy yang tido bilik sebelah..then mommy terkejar2 xtau apa nak buat..at last, we sent him to hospital..tapi dia sedar sebelum sampai hospital..so, kita kena tahan wad ja hari itu.. untuk kali kedua ja, my superhero tarik masa mommy kat ofis..terkejar2 mommy drive balik dari alor setar ke kangar..masa tu memang xboleh control my self dah..tapi, everything back to normal dan kami bermalam pula di hotel lima bintang tu ehehehe.. lagi sekali tido di private nya hospital..ini kes berak berdarah..orang cakap rotavirus.. 4 hari 3 mlm..puas ati..hehehe

baru2 ni, yesterday sebelum nak tulis blog ni hari ni..my superhero tarik again for the 3rd time..jadi, mommy terus bawa dia ke Specialist..then sekarang superhero mommy kena consume ubat..after one week mommy kena bawa dia pegi checkup, ambil darah utk check sama ada ubat tu sesuai ke tidak dengannya..if ok, dia kena continue ubat tu sehingga dua tahun..kesiannya superhero mommy..

pasal tarik ni, pegi Hospital Kerajaan, memang diorg check da tapi xdapat kesan apa sebabnya.. MRI brain sudah buat, tapi result positive saja..last buat EEG..sekarang belum dapat result lagi..dengar kata lepas 3 bulan tu pon paling cepat..lambat? 6bulan la agaknya..so, Dr specialist ni dia xnak tnuggu result EEG tu terus bg my superhero consume ubat..mommy macam sedih ja xsmpai setahun da nak kena makan ubat..

mommy ada jugak berubat secara kampung..tp mcm not work..so, we must to try another way.. siapa2 yang pernah alami boleh x suggest utk mommy??

now, my superhero dah hampir cukup setahun..cepat masa berlalu..sudah besar da sayang mommy tu..

apa2 pon hidup mesti diteruskan.. I WILL DO THE BEST FOR MY SUPERHERO..

Luv U so much..



Tuesday, 23 July 2013

GLA COMPLEX

GLA Complex Shaklee adalah merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.
Ia juga adalah satu formulasi unik yang membantu dalam mengawal dan mengatur peredaran darah, dan ianya mudah diserap. Secara spesifiknya, formula GLA Complex Shaklee ialah seperti berikut :-
  • GLA (asid gamma linolenik) yang membantu tubuh badan membentuk prostaglandin – membantu mengawal proses2 dalam badan seperti peredaran darah yang sihat dan perlindungan dinding arteri.
  • Minyak borage, yang mengandungi GLA pekat dalam bentuk yang mudah diserap.
  • Minyak biji bunga matahari, satu lagi sumber asid lemak Omega-6.
  • Vitamin E, membantu melindungi dinding arteri dan membantu sistem daya tahan penyakit dengan mengekalkan kekuatan sel.
Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid.
Sumber : www.shaklee.com
gla-complex

Khasiat, kebaikan dan kelebihan GLA Complex Shaklee
  • membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • melegakan PMS.
  • membantu dalam menangani menopous.
  • memperbaiki masalah prostat lelaki dan kerap kencing.
  • menguatkan dinding arteri.
  • mengurangkan keradangan kulit, eczema dan kulit kering.
  • menguatkan kuku dan rambut.
  • melegakan simptom akibat rheumatoid arthritis.
  • menghalang komplikasi diabetes.
  • memperbaiki tekstur rambut.
  • menguatkan sistem imun badan
  • menghalang tekanan darah tinggi.
  • membantu meningkatkan kesuburan bagi mereka yang cuba hamil.



Siapakah yang boleh mengambil GLA Complex
  • Pesakit diabetes , hypertension , sakit jantung
  • Pesakit arthritis
  • Individu yang mengalami masalah osteoporosis
  • Wanita yang mengalami masalah PMS yang teruk
  • Individu yang mengalami alahan
  • Individu yang ketagihan alkohol.
  • Wanita yang INGIN hamil
Siapakah yang DILARANG untuk mengambil GLA Complex
  • Ibu mengandung
    akan merosakkan janin dan mencetuskan kelahiran pra-matang
  • Individu yang mengalami masalah sawan
    GLA yang tinggi akan meningkatkan risiko sawan.


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan GLA Complex Shaklee ini, anda boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut dan konsultansi percuma. Tidak tinggal berdekatan dengan saya? Jangan risau, Shaklee menyediakan perkhidmatan untuk pos produk idaman anda. :-)

Vita-C Plus Sustained Release


Image100643
Inilah rupa Vita-C 500mg 180 tablets. 
Sedikit info umum mengenai vitamin C dan mengapa ia perlu di dalam diet harian kita.
Vitamin C, juga dikenali sebagai ascorbic acid, ialah sejenis nutrien larut-air yang penting untuk tumbesaran yang normal. Vitamin larut-air terurai apabila berada di dalam air. Sisa dan lebihan vitamin ini akan dibuang dari dalam badan melalui air kencing. Oleh itu, bekalan berterusan vitamin seperti ini amatlah diperlukan.
Vitamin C adalah penting untuk :-
  • Membentuk protein yang penting untuk pembinaan kulit, tendon, ligamen dan pembuluh darah
  • Membentuk kolagen [@_@ Kolagennn!! :-) ], juga sejenis protein yang diperlukan untuk membantu menyembuhkan luka
  • Membaiki dan memelihara rawan, tulang dan gigi
  • Meningkatkan keupayaan untuk menyerap zat besi daripada makanan berasaskan tumbuhan
Vitamin C juga adalah merupakan salah satu anti-oksidan. Apa itu antioksidan? Antioksidan adalah nutrien yang menghalang kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Berikut adalah info tentang radikal bebas yang anda perlu tahu :-
  • Radikal bebas terhasil ketika tubuh badan menukarkan makanan kepada tenaga ataupun ketika kita terdedah kepada asap rokok dan radiasi
  • Radikal bebas yang terkumpul untuk satu jangkamasa yang panjang mengakibatkan proses penuaan
  • Radikal bebas juga merupakan salah satu penyebab kepada kanser, penyakit jantung dan kondisi seperti arthritis
Vitamin C TIDAK menyembuhkan atau mengurangkan risiko jangkitan demam selsema. Walaubagaimana pun, mereka yang mengambil Vitamin C dengan kerap dan teratur didapati cepat sembuh daripada demam selsema atau pun mengalami demam selsema yang tidak teruk. Mengambil Vitamin C selepas dijangkiti demam selsema tidak memberikan sebarang kesan penyembuhan.
Kekurangan Vitamin C mengakibatkan :-

Anemia
Gusi Berdarah
Kurang daya tahan jangkitan penyakit
Kadar penyembuhan luka yang lambat
Rambut kering dan bercabang
Cepat lebam
Gingivitis (keradangan pada gusi)
Hidung berdarah
Kemungkinan untuk pertambahan berat badan kerana metabolisme lambat
Kulit kasar, kering dan bersisik
Sakit dan bengkak sendi
Enamel gigi lemah


Apakah perbezaan Shaklee Sustained Release Vita-C Plus™ dengan Vitamin C jenama lain?
  • Well, first and foremost mestilah jaminan Shaklee bahawa produk yang dihasilkan adalah Sentiasa Selamat, Sentiasa Berkesan dan Sentiasa Semulajadi.
    Sumber http://www.shaklee.com.my/bm/difference.asp
  • Sustained Released bermaksud pembebasan secara berterusan. Vita-C Shaklee mempunyai teknologi pembebasan berterusan secara semulajadi. Teknologi ini sangat diperlukan kerana seperti yang telah saya tuliskan pada awal entry ini, Vitamin C sangat mudah hilang dari tubuh badan manusia kerana ia larut air. Jadi, dengan adanya teknologi ini, maka kita mampu mendapat manfaat Vitamin C secara berterusan kerana setiap jam, 100mg Vitamin C akan dilepaskan.
    Sumber : http://www.yayansmum.com/2012/10/vitamin-c-shaklee-memang-berbeza-dengan.html
oranges
  • Setiap satu tablet Vita-C 500mg adalah sama dengan khasiat 7 1/2 biji oren.
  •  Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.
Untuk makluman dan peringatan, kanak-kanak tidak boleh mengambil Sustained Release Vita-C Plus™ kerana dos adalah tidak sesuai. Shaklee menyediakan Vitamin C 100mg untuk kanak-kanak yang boleh dikunyah Chewable Vita-C™ 100 mg.
Image234953789

Kalau berminat untuk mendapatkan Sustained Release Vita-C Plus™, anda boleh menghubungi saya untuk konsultansi percuma. Tidak tinggal berdekatan dengan saya? Jangan risau, Shaklee menyediakan perkhidmatan untuk pos produk idaman anda. :-)

Vita-Lea IRON FORMULA

Multivitamin Terbaik Adalah Vitalea Shaklee

VITA-LEA SHAKLEE MULTIVITAMIN TERBAIK
Multivitamin menyokong keperluan zat dan nutrisi pemakanan harian untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Pengambilan multivitamin terbaik membantu menguatkan sistem imun dan menggalakkan kesihatan jangka panjang. 

Memilih multivitamin terbaik menyokong diet harian kerana makanan disekeliling kita dipenuhi makanan yang telah diproses daripada sos, kicap dan makanan segera. Jadi sangat sukar bagi kita untuk mendapatkan 5-9 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.




Vita-lea Shaklee Adalah Multivitamin Terbaik
Merupakan multivitamin terbaik yang terkemuka dan lebih komprehensif kerana mengandungi 23 vitamin dan mineral kritikal dalan jumlah yang seimbang untuk memantapkan kesejahteraan kesihatan kolon, hati, mata dan sistem imun dalam jangka masa panjang.

SUPPLEMENT FACTS VITA-LEA SHAKLEE2 kali lebih antioksidan untuk mencegah 
   kerosakan fungsi imun berpunca daripada 
   radikal bebas
2 kali lebih kalsium untuk pembinaan 
   tulang
2 kali lebih magnesium untuk mengekalkan 
   rentak jantung, otot, dan fungsi saraf
2 kali lebih Beta karotenauntuk membentuk 
   vitamin A yang lebih biopotent
3 kali lebih selenium untuk melindungi 
   paru-paru, kolon dan prostat
3 kali lebih vitamin K untuk menyokong 
   proses pembinaan tulang
6 kali lebih boron untuk menyokong 
   kesihatan tulang
10 kali lebih Biotin yang menyokong 
   proses pengeluaran tenaga


Kebaikan Multivitamin Vita-Lea Shaklee
Multivitamin terbaik Vita-Lea Shaklee juga menggunakan Sistem Penyerapan Bioaktif berpaten  eksklusif untuk Shaklee untuk meningkatkan penyerapan asid folik iaitu nutrien penting untuk kesihatan keseluruhan sel.

Vita-Lea Shaklee menjalani 349 ujian kualiti yang paling ketat untuk menjamin keaslian dan keberkesanan produk.


Siapa Memerlukan Multivitamin
VITA-LEA SHAKLEE- Individu dewasa yang mementingkan kesihatan dan 
   kecergasan tubuh jangka panjang
- Individu yang tidak lengkap diet hariannya
- Individu yang ingin meningkatkan sistem imun
- Remaja yang sedang membesar
- Wanita yang mementingkan kesejahteraan kesihatan mereka
- Lelaki - semua peringkat umur dewasa lelaki
- Individu yang menopous
- Wanita yang baru bersalin



Harga Runcit Vita-Lea Shaklee 
Sebotol Vita-lea (120 biji)
Semenanjung - RM88.75
Sabah & Sarawak - RM93.75



Saturday, 20 July 2013

About SHAKLEE

DR. FORREST C. SHAKLEE & THE SHAKLEE HISTORY

Dr. Forrest C. Shaklee founded Shaklee in 1956 at age 61 and lived to see it transformed into a Fortune 500 company during his 80s. A man of many talents, Dr. Shaklee's diverse career path included chiropractor, inventor, author, pastor and radio personality. Each experience helped shape his vision. Today, Shaklee's "Better You. Better World.™" philosophy directly reflects Dr. Shaklee's initial vision.

A LIFE OF PASSIONS

The young Dr. Shaklee's interest in health started because of a childhood illness: tuberculosis. Instead of hospitals or medicines, his treatment was rest, nutritious food and spending hours outdoors in the Iowa countryside. Living in Harmony with Nature® became a way of life in his formative years.
Dr. Shaklee's interest in good health led him from the fields to the lab and the exam room. He firmly believed that good nutrition was the foundation for overall health and wellness. Always experimenting, Dr. Shaklee developed techniques to extract nutrients from food. His "vitalized minerals" were introduced in 1915, before the concept of vitamins was fully understood. He went on to build successful chiropractic practices and clinics, where he learned from treating patients that good health required nurturing wellness, not just treating illness.
Dr. Shaklee was also an early adopter of self-help practices. He wrote several books on the importance of positive thinking, which he copyrighted as "Thoughtsmanship". He also taught the concepts of harmony, health and the secrets of a successful life on his own weekly radio program.

FORM FOLLOWS PHILOSOPHY

Nutrition, prevention and the concept of positive living converged in 1956, when Dr. Shaklee and his two sons, Forrest, Jr. and Lee (Raleigh), founded Shaklee Corporation. At that time exercise was a walk to the store, processed foods were a sign of progress, and few even thought about food as nutrition—not entirely unlike today.
The Shaklee family founded their company not just to earn healthy profits but also to help people live healthier lives. This simple but profound difference drove the decisions that set the company apart then and now.
First, Dr. Shaklee demanded that every product should be the best of its kind and fill a real need, not just a shelf.
Second, his experience working one-on-one with patients led to the company's direct sales model. He knew personal conversations were the best way to explain the benefits of preventive health. Dr. Shaklee said, "We'll teach some and they'll teach others to teach others to teach others." So the Shaklee men did, talking to people up and down California, using a Plymouth station wagon as their distribution center. They talked, people listened and told others. Even without formal "salespeople" the message spread. The father-and-sons team created a grassroots movement hundreds of thousands strong and a company that today is worth $500 million.
Dr. Shaklee's innovations didn't end with nutrition. He practiced "Living in Harmony with Nature®" in home care, inventing a biodegradable cleaner decades before environmental safety was a concern. He pioneered new discoveries in nutrition that went mainstream years later. He wouldn't have thought much about contemporary labels like eco-chic, organic or self-actualization, but he was a pioneer in all of them. Fifty years later, his company has led hundreds of thousands to better, healthier lives—and helped all of us live in a better world.

okay,ni sedikit sebanyak history berkaitan Shaklee..xsabar nak tau tentang produk2 nya?? jom kita terjah next post...

mummy berbisness

hye..kawan2 blog sekalian..lama benor mummy menyepi eh? of coz,mummy sangat buzy dengan kerja dengan si kecil mummy and terbaru mummy mula berbisness..ingat lagi x,dulu mummy ada bagitau jual baju secara online?? itu hanya permulaan bisness..skarang mummy lagi giat jual produk skincare..dan paling hot sekali,mummy daftar jadi member SHAKLEE..secara rasminya,mummy jadi pengedar sah SHAKLEE laaa..

so,bermula dari hari ini dan seterusnya,mummy akan update this blog berkaitan dengan produk yang mummy jual termasuk SHAKLEE..so,kepada sesiapa yang berminat,berkenan dengan produk2 mummy,bolehla contact mummy menerusi wechat,LINE,whatapps or sms 017-7040708..atau menerusi facebook kate kittkate atau page Glitzy Glams Collection..

pasal si kecil mummy tu,if ada masa terluang mummy akan selit2 ckit eeh..buat tatapan or sebagai iklan hehe..

SHAKLEE ID No. 957607


Thursday, 18 April 2013

proud to introduce my 1st Son ~ ryuu a.k.a theeraphon samartkist

hi ols..

heee..after berbulan-bulan xupdate,baru hari ni berkeinginan utk bercerita hehe..bukan nya ape,sibuk laa sejak bergelar mommy ni..faham2 je kan mommies2 sume..

haa..mommy nak kenalkan dgn my little boy..his full name theeraphon samartkist a/l jongjuth samartkist..whoaaa panjang jugak kan?? no choice pasal daddynya nak letak family name also..his nickname ryuu..amik dari japanese name means dragon..sebabnya?? lahir dragon year wheeeaaa..heee

so,utk entry kali ni mommy kasi intro dulu la yea..free2 mommy nak cite perkembangan dia dari semasa ke semasa..so, korg stay tuned eh...bubye...

ryuu