My Little Dragon

My Little Dragon

welcome


background

cctv

DASHBOARD

Tuesday, 18 September 2012

Masak2 di hari cuti

ok,entry ni berkaitan gan masak memasak..cuti 2 ari yang lepas aku isikan dengan aktiviti yang sangat berfaedah & kenyang perut huhu...

aku ni kan,mau bab nak masak2 ni aku cukup malas sikit..maklumlaaa,macam cerewet ckit & some more,aku xminat2 bab2 nak buat makan ni..tapi,sejak2 pregnant ni kan..apa orang buat makan,aku pun teringin nak buat jadinya..bukan teringin nk makan..teringin nak buat..

macam jugak entry kali ni,aku teringin sangat2 nak buat mini burger m'sia..so, aku pun tertanya2 resepi pada kakak aku yang sulung..untuk pengetahuan semua,my kakak ni dia sangat2 pro dlm bab2 masak..tambah2 mini burger ni kan,aku suka dia buat pasal sangat lembut & tidak berminyak..

bila aku tanya sama kakak,dia pula bagitau aku mau nak makan sangat p beli makan ja la senang cite..nak buat ni macam banyak hal ckit..sebab dia tau,aku jenis xpernah buat benda macam ni so,mb bg aku susah la kot..aku cakap ja,aku bukan teringin nak makan tapi aku teringin nak buat..so,dia bagi ja resepi tu..

bila sampai hari cuti,aku dengan semangat berkobar2 la balik ke kampung..semua bahan da ready..jadi aku angkut semua2 tu balik..dalam kepala aku masih ada lagi 2menu yang aku nak buat..

pada hari cuti yang pertama tu,aku sempat buat dadih..tu pun cuba2 jaya..yela kan,maybe yang tau masak tu cakap benda tu senang jaaa..tapi bagi aku ni,paham2 je la hahahaha..cara2 buat dadih pun,sah2 korang da tau kan??? so,tengok hasil air tangan aku je la...



perisa honeydew,strawbery,bluebery
macam mana kawan??? hehehe


dan untuk resepi ke-2 pula,aku buat nasi goreng belacan..bahan2 dia agak cerewet cikit..tapi,ni la hasilnya..cuba lihat ye....

nasi goreng belacan ala thai



dan untuk main recepi aku tuh,amik masa cikit la pasal nak kena uli,biar bagi kembang uli lagi buat bulat2 n bagi kembang pastu baru boleh goreng..tu pun utk 1st timenya roti mini burger aku xmasak..pasal aku xcukup uli dia..jadi,2nd attempt aku buat lagi..kali ni,aku uli betui2 sampai naik urat kat tangan ni haaa hahahaha (cam over la pula) so,biarkan gambar menceritakan segalanya okeh???



#step 1 : tepung yang da diuli & dibiarkan kembang



#step 2 : lepas diuli, dibuat bentuk2 bulat & biarkan kembang lagi



#step 3 : lepas da kembang,terus je goreng



#step 4 : sedia untuk dimakan



Inilah hasil tangan aku..sedap xsedap belakang kira ye..yang penting ada rupa hahahahaha..seronok jugak dapat masak2 ni tapi sangat memenatkan..memang letih giler laaa...so,next week aku ingat nak perabeskan bahan2 dadih ni...maknanya nak buat lagi la tu hehehehehe dengan mini burger ni sekali..sebab,aku masih rasa ada suatu yang xkena..bila makan,xmacam my kakak buat..tapi,okla kan..at least boleh jugak makan daripada sumbat tong sampah hahahahaha..





2 comments: