My Little Dragon

My Little Dragon

welcome


background

cctv

DASHBOARD

Tuesday, 18 September 2012

Tragedi 17 September

ellooooo..hehehe tengok tajuk macam best je kan?? ala2 tragedi 11/09 gitu hehehe..tapi kisah aku ni bukannya macam 11/09 tu eh..

ini kisah lucu & aku rasa xpatut berlaku pun..macam mana boleh jadi pun aku xberapa paham..careless sangat la kot..

selama lebih 5tahun aku mengguna pakai kereta (agak2 lepas aku amik lesen laaa), ni laa kejadian yang bagi aku mungkin kali pertama & terakhir yang patut jadi hahahahaha MEMALUKAN weh hahaha..

al-kisahnya bermula bila ahad yang lepas aku balik kampung,biasa la bila sampai cuti weekend aku akan balik sana..& memandangkan cuti jatuh pada Hari Malaysia,so dapat la replacement hingga ke Isnin..jadi,aku pun siap kain baju nak balik tido sana laa..sebabnya aku ada plan nak bermasak2 di rumah mak aku tuh hikhikhik..

nak dipendekkan citenya,time aku balik tu minyak keta aku dok kelip2 tanda dia mula da nak abih minyak..tapi aku xkesahlaaa..biasanya mau mula nak kelip tu boleh jalan lagi lebih 50km..so,aku pun balik macam tu ja laa..dalam ati dok pk2 balik esok baru aku nak isi minyak pun...

mana nak tau benda nak jadi in future kan??? bila di kampung,merata aku drive keta tu..bawa mak aku ke market laaaa...tapi,aku still xisi lagi minyak tu..sebab??? aku ingat lagi kata2 salesman tu dulu,dia kata even lampu kelip2 tu padam,keta masih boleh p lagi dalam 20km..jadinya???aku pegang je la pada kata2 salesman tu hahahahaha punya betol aku ni...

elok malam kemarin,aku tolak balik laa dari kampung ke Penginapan sementara aku di Jitra..hehehe..sepanjang jalan tu ok ja laaa..xda apa..dengan lampu warning minyak yang masih kelip so aku pon xda la perasaan risau apa...

da masuk area jitra tiba2 keta aku macam nak jalan xmau jalan...aih,pelik..masa tu la baru aku kalut..
gear 5,dia xmau nak jalan,so aku buh gear 4 tukar gear 3..gagah p la ckit2..last2 dia macam nak mati tengah jalan..nasebla aku xgabra sangat..rilexs ja..padahal dalam ati tu xterkata da la hahahaha...

lagi 10m nak sampai petrol pump,TAPI sayangnya keta aku da benti..aku cuba2 start len..hidup,tapi mau tekan minyak terus mati... SAH.. kehabisan minyak..mak aih,aku macam nak gelak keras la masa tu..tapi bila tengok ke tepi jalan macam hutan jugak so aku diamkan diri & calling encik Hubby..

bila en Hubby jawab kol,aku buat2 la suara sedih.."B,keta mati" hehehehe drama la sat..so,dia tanya la macam mana..aku story p la ikut keadaan sebenar..dia kata minyak abeh kot..so,dia suh aku tunggu ja sementara dia nak sampai..elok sampai,dia isi minyak bagi then start n tekan2 minyak pastu dia suh la aku p pump terus..memang aku nak p pun even dia xsuruh hehehe..

bila da isi minyak,laju ja la keta aku jalan..hahahahaha kan da kata MINYAK abeh..bukan abeh biasa2 tau..abeh licin..apala aku ni..tu pon en hubby tanya,camna naik keta sampai xtau minyak abeh??

sebenarnya tau,tapi buat xtau so jadi la 1 cerita hahahahaha..

# pengajaran daripada cerita ni, kalau lampu minyak dok kelip2 tu cepat2 la isi..jangan biar nanti xpasal2 kena panggil super hero..tu naseb superhero ada dekat..mau jauh,alamatnya jalan kaki p stesen minyak pastu jalan balik isi minyak laaa..tambah2 tengah sarat tu,kena lebih berhati2..hehehe

Masak2 di hari cuti

ok,entry ni berkaitan gan masak memasak..cuti 2 ari yang lepas aku isikan dengan aktiviti yang sangat berfaedah & kenyang perut huhu...

aku ni kan,mau bab nak masak2 ni aku cukup malas sikit..maklumlaaa,macam cerewet ckit & some more,aku xminat2 bab2 nak buat makan ni..tapi,sejak2 pregnant ni kan..apa orang buat makan,aku pun teringin nak buat jadinya..bukan teringin nk makan..teringin nak buat..

macam jugak entry kali ni,aku teringin sangat2 nak buat mini burger m'sia..so, aku pun tertanya2 resepi pada kakak aku yang sulung..untuk pengetahuan semua,my kakak ni dia sangat2 pro dlm bab2 masak..tambah2 mini burger ni kan,aku suka dia buat pasal sangat lembut & tidak berminyak..

bila aku tanya sama kakak,dia pula bagitau aku mau nak makan sangat p beli makan ja la senang cite..nak buat ni macam banyak hal ckit..sebab dia tau,aku jenis xpernah buat benda macam ni so,mb bg aku susah la kot..aku cakap ja,aku bukan teringin nak makan tapi aku teringin nak buat..so,dia bagi ja resepi tu..

bila sampai hari cuti,aku dengan semangat berkobar2 la balik ke kampung..semua bahan da ready..jadi aku angkut semua2 tu balik..dalam kepala aku masih ada lagi 2menu yang aku nak buat..

pada hari cuti yang pertama tu,aku sempat buat dadih..tu pun cuba2 jaya..yela kan,maybe yang tau masak tu cakap benda tu senang jaaa..tapi bagi aku ni,paham2 je la hahahaha..cara2 buat dadih pun,sah2 korang da tau kan??? so,tengok hasil air tangan aku je la...



perisa honeydew,strawbery,bluebery
macam mana kawan??? hehehe


dan untuk resepi ke-2 pula,aku buat nasi goreng belacan..bahan2 dia agak cerewet cikit..tapi,ni la hasilnya..cuba lihat ye....

nasi goreng belacan ala thai



dan untuk main recepi aku tuh,amik masa cikit la pasal nak kena uli,biar bagi kembang uli lagi buat bulat2 n bagi kembang pastu baru boleh goreng..tu pun utk 1st timenya roti mini burger aku xmasak..pasal aku xcukup uli dia..jadi,2nd attempt aku buat lagi..kali ni,aku uli betui2 sampai naik urat kat tangan ni haaa hahahaha (cam over la pula) so,biarkan gambar menceritakan segalanya okeh???



#step 1 : tepung yang da diuli & dibiarkan kembang



#step 2 : lepas diuli, dibuat bentuk2 bulat & biarkan kembang lagi



#step 3 : lepas da kembang,terus je goreng



#step 4 : sedia untuk dimakan



Inilah hasil tangan aku..sedap xsedap belakang kira ye..yang penting ada rupa hahahahaha..seronok jugak dapat masak2 ni tapi sangat memenatkan..memang letih giler laaa...so,next week aku ingat nak perabeskan bahan2 dadih ni...maknanya nak buat lagi la tu hehehehehe dengan mini burger ni sekali..sebab,aku masih rasa ada suatu yang xkena..bila makan,xmacam my kakak buat..tapi,okla kan..at least boleh jugak makan daripada sumbat tong sampah hahahahaha..





Monday, 10 September 2012

Baby, Raya,Open House & Bisness

haii, lama betol kan xtaip2 kat sini..bukan apa,bz kit sejak 2 menjak ni..rasanya da dekat 2bulan da pe??hahaha..iyelah,last update Jul..ni da September dah..cepat kan masa berlalu??? tapi bagi aku masih lambat lg (sebenarnya da xsabar nak peluk2 cium2 baby)

banyak jgk benda yang mahu di storykan memandangkan da lama menyepi..kan..kan..

last Friday p check up baby mcm biasa la..(padahal sebulan hanya sekali ja hikhikhik).. everything is ok..hehe..baby sekarang da berat 1.18kg = 6 1/2 months..agak2 balance x??hehehehe berat mummy?? toksah dok tanya..stakat skrg da 10kg da bertambah..chubby da laa..da ada double chin hikhik..

of coz la,selera makan bertambah,makan pun banyak..tambah2 baru lepas Raya,open house sana sini..so tgu apa lagi kan?? orang  jemput,bawa perut p makan je la..tapi haaa..sekarang menjadi masalah bila banyak sangat makan ketupat,lemang,rendang..ada  yang jamu laksa..satay, kuah kacang..nasi tu biasa laaa..akhirnya sampai hari ni aku sakit2 senak perut..syok laaa LAWAS je hahahahhaa...

bila p check up,aku tanya Dr la sama ada dia ada effect kat baby x, Dr cakap xda apa laa..so,lega la hati aku..Dr boleh tnya napa aku sakit perut..aku ckp je skrg byk sgt aku p open house,so Dr advise,better slow ckit la hikhik...

Sekarang ni aku da boleh tarik nafas lega la pasal en Hubby belum posting p Limbang lagi..(eh! da cite blm kata Beliau akan ditempatkan di limbang lepas tamat kursus?) xpala,buat pengetahuan u olls,en Hubby dapat posting Limbang..tapi buat 3bulan ni, beliau akan training kat Alor setar..huhu..best laaa..saat2 perut makin sarat ni of coz nak en Hubby meneman...

jadi,itu da xmenjadi masalah bagi aku & en hubby..pasal persiapan utk sambut baby pun, aku da prepare overall 95% (jgn ckp apa,aku mmg ciwi + excited hahahaha) tinggal beberapa barang lagi yg xbeli..baju,lampin pon da siap cuci pack dlm beg da..yela,da nak masuk 7bln..kena standby la beg baby belakang keta tu..

baby sekarang pon sgt xtif..hepi ja aku huhu..en hubby tiap2 malam sebelum tido mesti nak ckp2 kat baby..dari apa yang aku baca,dia da blh mendengar bunyi2 sume..da blh bg tindak balas..yg bestnya, suka buat keras time aku sedap tido hikhikhik..comey jek..lagi buat aku xsabar2 nak peluk da ni...tp Sabar je dulu..hanya 2bln lbh2 lagi..pasni aku xsempat lagi la nak update segala2nya kat sini hikhikhik..

aku awal bulan camni bz la dgn monthly report aku tu..ni pun xsetel lagi pasal aku da letih n stop kejap n belek2 tgk blog ni lama sgt da tgl..lagi, aku kan start nak meniaga online..jadi sibuk la nak update baju2 & beg pre order..rasa malas pun ada tp hati mau buat..jadi,slow & steady je la...

ckp pasal diri aku,sekarang aku macam teringin nak masak2..tp xberminat nak makan,juz nak masak..sapa nak makan kalau camtu??hikhikhik..sua je kat en Hubby..tp kena tunggu balik umah mak aku la..pasal aku kekok nak masak kat umah mentua..siapa yang biasa dok dengan mertua tau kot camna hehehehe...

lagi, apa nak di-story eh?? itu saja kot...lau rajin nanti esok2 aku taip2 lagi..bubye...