My Little Dragon

My Little Dragon

welcome


background

cctv

DASHBOARD

Thursday, 28 June 2012

Makan makan dan makan

haiiiiii !! entry untuk kali ni pasal makan..sekarang baby da nak masuk 5bulan..dan syukur orang kata,aku sikit pon xda alahan apa..memang baby sayang mummy laa..xnak menyusahkan mummy konon2 nya..hikhikhik perasan sungguh aih aku ni..

TETAPI sekarang mai mood nak makan ja keja..ni dok tengah nak bercerita pon nak makan lagi..padahal baru tadi ja aku makan nasi goreng sambal sotong huhuhuhu..xsampai 1jam lagi pun..betul la orang kata,pregnant ni setiap 1jam mesti mau makan..baby dia da pandai serap makanan dari kita kot??

Disebabkan kerap makan ni la buat aku da tension..da menyebai da tau dak..mau xmenyebai,lapar xsangga2 tapi tengok nu xmau makan tengok ni pon xlalu..jadi,apa aku nak makan??? lapar tapi memilih..aduhai baby2..letih da mummy ni tau dak?? tu pun en hubby kata ok what?? daripada orang len ada monink sickness sampai nak p keja pon xleh..letih,mabuk sepanjang hari..tapi aku dak..

Memang laaa,aku sangat2 bersyukur sebab xdak semua tu..tapi len orang len tandanya kot..sebab tu aku jadi cenggini ngehngeh..nak dijadikan ceritanya,semalam (hot2 lagi nih hehehehe) aku macam biasala..lapar..

Da sudah dinner,duduk tengok tv..xsampai mana rasa lapar mai..tengok jam baru setengah jam ja pun..awat la yang cepat hadam betol..xpala,aku dengan segan gan mak mertua,takut satgi dia pikir dia bagi aku makan xcukup ka apa ka..aku tahan dulu..elok da 2jam baru aku kalut p dapur cari benda apa yang aku nak makan..

Pi mai pi mai milo laa jawabnya..dengan biskut oat yang aku beli ari tu..tu pon nak habaq,dalam 1 paket tu ada 3keping, nak abehkan 1 keping tu bukan main seksa rasanya..dapat milo segelas..lega la sat..then aku cepat2 p gosok gigi cuci muka tido..kalau lambat2 alamatnya milo lagi la satginya hahaha..

Memang betul pun,masuk bilik xdan tutup lampu mai pulak dah..last2 aku paksa tido gak la sebab aku da naik cemuih nak p geledah dapur cari makan..time2 ni la aku TER rindu kat en hubby..apa lagi,aku terus call dia sambil nangis2..alololo..manja aih hehehehe tapi xdapat pula..asyik LINE BUSY..kesiannya huhuhu..menangis2 aku pon xtau pasaipa..maybe da give up da kot..lapar tapi xtau nak makan apa..memilih..at last..nangis sorang2 dalam bilik..drama betoi kihkihkih..

en hubby kol back tanya pasai apa,aku cite laaa..dia kata xpa aih..esok lusa dia balik nanti tengah2 malam lau lapar dia bawa aku p makan char koteow,burger hmmmm macam ni la kami,ber PJJ..siapa yang penah alami maybe faham la kot perasaan aku..disaat2 macam ni la TERINGIN nak en hubby di sisi(cewah ayat hehe) tapi memang betol pun..aku terasa sangat malam tadi..

Sekarang aku xdapat nak bayangkan,if habes kursus n dia dapat posting sabah or sarawak..macam mana aku nanti..dengan sarat dengan xlarat..hurmm..dugaan jugak tu..tapi kan,DOA2 kan la supaya dia dapat dekat2..lagi dekat umah lagi bagus..so, xla sedih sangat aku disaat merindui beliau hehehe

jadi sekarang ni kan,aku kena cari stok makanan untuk aku n baby..dalam kepala ni ligat dok pikir apa aku nak buat stok?? megi??ah,xnak laaa..kena elakkan sebab bulan lepas,seminggu sekali aku makan..so,apala aku nak makan?? sapa2 ada idea??kasi2 la cikt..kesian kat baby ni haaa hikhikhik..

Wednesday, 20 June 2012

Lagi2 cerita baby

ari ni saja aku nak update cite baby hehehe ari tu da p check up..so da boleh tau jantina baby laa cumanya xbegitu jelas...  

aku p check up hari ahad yg lepas..maklumlaa en hubby pulang so sengaja la nak p dengan dia padahal appointment sepatutnya ari ni 20hb..xjadi masalah kalau p awal pun sebabnya swasta..jadi,suka ati aku la bila nak p..kan???hehehehe lagipun aku teringin gak nak en hubby tengok baby bergolek2 tu..mesti dia suka kan??? 

doktor scan tengok baby xkungfu macam bula lepas daa..sb nya dia da besar...sukanyee mummy tengok baby besar..mummy 1st dpt tgk baby nya jantina..Dr pon xdan mommy kahkahkah..opsssss tapi mommy kasi sikeret dulu eh..ini permintaan daddy..katanya xmau heboh2 lagi..betul la tu...awal lg pon hehehe

masa check up ni baby baru 15weeks lbh..da 4bln da pun...lagi 5bln kita akan berjumpa ya baby??hikhikhik..over gila aku ni.. Dr ckp nexmonth da blh scan 4d..blh tgk muka baby da...agak2 baby muka mcm mommy ke daddy eh??

pasal ubat, Dr kasi yg sama cam bulan lepas..katanya da elok dah mkn ubat tu..& aku pun xcari supplement lain pun kat luar..malas..hehehe lagipun aku sekarang bz ckit pasal nak survey barang baby..even banyak bulan pun,aku kena survey awal..sebabnya aku nak buat budget..hihihi macam ni la keja seorg akaun..tapi belanja bulan2 xpenah cukup haishhhh..

baby 4months

Tuesday, 12 June 2012

sediakan payung sebelum hujan

entry kali ni bukan berkaitan dengan payung atau hujan pun hehe walaupun kadang2 tu ujan kan..tapi apa nak dirisaukan ada kereta pakai basah pon dak panas pon dak..kan..kan..?

sebenarnya saya (versi sopan pula hehe) nak ceritakan pasal pre-preparation untuk sambut our 1st child hehehe ciwi gile padahal banyak bulan lagi nuh..bukan apa..takut nanti bila perut besar cik xlarat pula nak mengemas or mengeledah or seangkatan dengannya..

jadi,last sunday.. chek dengan semangat yang kental dan sisa2 kerajinan yang ada..balik ke kampung untuk mengeledah barang2 baby kakak2 chek semuanyaa..sebenarnya chek ada 3org kakak..sume da beranak pinak..adik pompuan pon da beranak..so tgl chek sorg yg agak lambat..hehehehe

bermula dengan klu2 yg diberitahu oleh kakak2,chek pun mula operasi mencari..sambil diperhatikan oleh nenek  n mummy chek..hehehe so satu persatu la chek jumpa..setelah beberapa jam operasi,akhirnya aku berjaya jumpa hampir kesemuanya..baru2 lagi tu..diorg tu beli xguna ka??hehehe

walaupon sume da jumpa iaitu lampin,baju baby (rasa besar mb 3mths ke atas kot),kain merah,tilam,katil,kelambu,tikar,bakul..tapi masih menjadi persoalan aku dan mummy ku..mana p baju baby 0-3mths tu?? beserta dengan kain barut (rasanya cmni kot depa pgl hehe) so dengan letih and xlarat aku kata next week lak la sambung operasi tu..pasal aku sgt letih dengan habuk dengan apa..peeeenaaaaatttttt tau...

so,pas setel tu aku kemas2 kan ke satu tempat (supaya senang aku nak cari nanti..) nanti dekat2 nak sampai baru aku amik cuci semua tu hehe.. so aku list la apa benda lagi yang xda..senang kan??even 1st baby pon aku xgaduh beli byk barang..maklumlaaa adik beradik ramai hehehehe then aku pon berangkat ke umah 2nd sista aku..

biasala aku tiap2 ahad mesti mau pegi sana lepak hehehe sambil menumpang makan jugak..sambil menyelam minum air la katakan hikhikhik..aku pun ceritakan la apa aku buat di rumah dgn mummy..tiba2 dia kata baju baby kat dia pon ada lg..haaahhh..aku xcited la dgr cmtu..jadi dia pun keluarkan...rupa2nya baju baby yg betul2 baby ada gan dia..siap gan kain barut n lampin pun ada jugak.. so selamat la ku nexweek xgaduh geledah da hehehehe..

da setel bab2 tu..aku seterusnya buat list barang2 and cuba survey2 dulu untuk buat bajet..hehe dekat2 nak sampai nanti bru beli semua tu..skrg saving tu penting..banyak $$$$ nak kena pakai..dan ya,aku sgt2 perlu buat bajet hmmm..jadi dalam minggu ni saja aku sangat2 ciwi survey barang baby..excited mcm esok lusa nak beranak tu..

maaflaa klu sapa yg terbaca terberasa meluat hehehehe ini 1st baby..org yg da penah lalui saat ni pun mesti mcm ni jugak kan???or aku ni saja yg over??kihkihkih..xpala jgn meluat sgt la ek..org kata meluat pa yg tu yg nak dpt hehe..

walaupun perut aku masih muda & banyak bulan lg tapi xsalahkan if aku membuat persediaan awal?? aku memang peten ni nak habaq..suka rancang awal2..supaya sampai masanya nanti xla terkalut terkejar itu xda ini xda..kan??setuju x??

DAN aku rasa sudah sampai masanya untuk aku buat seperti yang pernah aku janji pada en Hubby..hehe apa janji tu?? biarlah rahsia hehehe


maksud tajuk lagu ni adalah "sudah sampai masanya"  tapi bukan seperti dalam mv ni eh..hehehe

Wednesday, 6 June 2012

kekejangan kaki

helloo...hehe sudah masuk bulan June da rupanya..cepat masa berlalu kan??tgk2 da setengah tahun da..tgl lg 1/2 tahun masuk tahun baru pula la ye..

nak update blog ari2 pon rasa malas..xdak story best2 pon..sekarang awal bulan..keja banyak jugak la..kena buat closing yg last month nya..tp disebabkan kemalasan yg melampau..aku slow2 je buat keja..xrush mcm dulu..tah le apa jadi hehehe..

baby sekarang pon xbyk ragam(ayat mcm da beranak teww) hehehe da masuk 3bln..syukurlaa org kata xda alahan langsung..mengidam apa sangat pon dak..makan ja apa yg ada depan mata..kakakku penah bagitau,nnt bila kandungan byk bulan mula la kejang kaki & seangkatan dengannya..tapi disebabkan perutku yg masih kecik molek,so aku ingt lama lg kowt..

siapa tau,pagi tadi dalam dok mengeliat best tu ter'krem' laaa..mak aih..da la tdo sorg,kesian ja..terus celik mata ni haaa..cuba la mengurut kaki tu..bila mai keja jadi letih laaa..nak jalan pun masih terasa lagi tegang urat tu..jadi,ku ceritakan pada ofismate..so dia pesan malam2 sebelum tido tu sapu la ckit minyak angin..aku sebenarnya xsangka la...yela kan..awal lagi rasanya untuk aku feel 'krem' tu hehehe..

so, lepas ni kena la berwaspada..da kena sekali kena la berjaga2 kan??? lain tanda masih belum ada la..cuma cepat rasa mengah jaaa..buat keja ckit jaa..huh hah huh hah jadiknya...malas tu toksah kata..malas sedia2 hehehe..lagi moody...yg ni yg sgt risau..tara xmengandung pun sgt moody..bila mcm ni lg double jadiknya..kak ku pesan..jgn cuba nak layan sgt..bawa budak tu..nanti lau xcontrol abeh la kita bila dia kuar mai..so,akan ku cuba sedaya upaya la ye...

banyak jugak cabaran dan dugaan di masa preggy ni...pemikiran
xsehaluan dengan en hubby..ada saja yang bercanggah..cik pun da kebinggunggan..maybe sebab kami PJJ jugak kot..xpala..sabar ja la..bukan aku sorg saja yg ada masalah..sume org masing2 ada mslh..cuma bezanya,kecik ka besar masalah itu & camna diorg setel kan..so,sekarang sambung buat keja laaa..xleh merepek di sini lama2 nanti bos suh balik tidoq umh xpasai2 hehehe..bubye..


Gambar xda kena mengena dengan post..hihihi tapi saja nak iklan..sedap  asam ni..