My Little Dragon

My Little Dragon

welcome


background

cctv

DASHBOARD

Tuesday, 22 May 2012

Wabak Kek Batik

Siapa sangka,kejayaanku membuat kek batik semakin menular di ofis..ari tu kasi geng 3rd floor try,tengahari tu juga diorg buat kek batik..ari ni aku bawakan untuk teman di tingkat bawah pula..diaorg terpuji2 & tertanya2 resipinya..katanya jumaat ni,aku jadi sifu ajar diorg buat..hehehehehe kembang semangkuk gak la kan..tapi sebenarnya kek batik yg korg rasa tu,my 1st trial..risau pula kali ke2nya xmenjadi ke apa hehehehe..tp xpala,sama2 belajar ...

sebenarnya ari ni xbanyak cerita sangat pun..aku bz dengan setting tepon baru..biasala kan,nfon baru apa2 pun kena explore dulu..baru la terer main hehehe..so far,da banyak apps jugak la aku kuasai cewah....siapa yg guna nset canggih2 tu jgn pula dok gelak kat cik..maklumlaaa cik ni xupdated sgt pasai handphone..org len asyik tukar nfon je..tp aku maintain gan sony tu da 4tahun da..jatuh tenggelam air pun cik sony da merasa sumenya..tp bukan nak puji,tahan jugakla even beratus2 kali jatuh.. So aku kerisauan jugak dgn nset baru ni,yelaa aku jenis kasar jugak lau terjatuh nahas laaa..da la nset canggih (even xmahal) sekali jatuh boleh dok ICU or terus tanam la kot..jadi,kena lebih banyak berhati2 la hehehehe

sekarang ni aku ada banyak stok buah mempelam..hehehe bukan mengidam pon tapi dia mai pahit mulut..so,bila ada benda masam ni,legaaaa la..kat opis,kat umah sume ada buah pelam..jadi hantu mempelam la aku buat masa sekarang ni..dalam dok cite ni pun rasa cam nak p menyicah pula laaa..yela kan,pantang sebut cepat je aku terliur hehehehe

esok ni ada pula appointment dgn doktor..kali ni dr kata nak amik darah..hehehe teringin nak tgk perkembangan baby..da besar mana da agaknya ye?? mommy kurang makan makanan berkhasiat skrg ni,jadi hanya vitamin gan susu je la yg blh baby amik hehehe..yela,xlalu nak makan benda berkhasiat..cam roti,oat tu kan,sebut ja terus sempit kerongkong ni..entah jugak laaa..mau aku paksa makan jugak,gerenti leh muntah kuar hehehehe tu pun mak mentuaku dok suruh makan tauhu, soya..hmmmm dengar ja macam geli tengkuk jaaa..xdak rasa nak makan pun hehehehe

so,nanti esok2 la pula cik update..ari ni sangat2 malas nak menaip..lagipun nak p menyicah pula ni..hehe

Monday, 21 May 2012

Hadiah Befday !!!

hello...entry kali ni tentang aku tentang dia cewahh ehehehe...sebenarnya tentang my befday celebration..

ni nak refresh balik ke ari sabtu dulu ye..aku ada buat kek batik ecece..laa ni mai perangai rajin masak pula kan??hahahaha kek tu dibuat mlm sebelumnya lg..pastu sabtu tu aku bawa la sikit mai opis kasi ofismate try n comment..dlm ati risau la kek tu xbest or apa2..jd bawa ckit sja laaa..

nak cite pasai pa yg aku risau tu??yela,1st time aku try buat..even bahan & cara masakannya simple..tp bg org yg xbiasa buat..tau2 la kan cmna??hehehe kisah malam tu begini yee..selepas selesai makan malam,aku terus la dgn bahan nak buat tu..sebenarnya aku tgk resipi dia sekali imbas jaa..so dgn confident nya aku terus buat..dalam dok larut bahan2 tu sambil aku rasa mcm ada yg xkena..jd dgn agak was2 aku cek resipi laa..tgk2...mak aih!!! aku tertinggal butter..apa lagi,sebagai ganti aku buh ja planta..lemak2 jugak kan??hehehehe jadi daripada confiden 100% tadi terus tinggal 5%..kecut perut da laa..mak mertua ku pula asyik mai jenguk jaa..takut xjadi mcm pavlova la kot hehehehe.. dengan selambanya aku teruskan jugak..iyelah..the show must go on (cewah ayat hahaha) so,da selesai sume aku penyet2 kat dlm talam laaa..pastu biar sejuk sat,then terus letak dlm freeze..dlm ati berdoa,moga boleh makan la hahahaha

esoknya aku bawa la ckit ke opis..then tgl kan ckit kasi en hubby try.. tgk2 sume puji kata sedap hehehehe bangga la sat kan??

abeh cite kat opis,blk umh petang tu en hubby belanja mkn pizza..juz p beli kat pizza hut je laa..sb mak mertua da masak banyak,jadi beli ckit2 ja la kan..lgpun hanya ada kami bertiga ja..tu pun xterabeh makan..buat ala kadar je la..lau ikutkan ati,aku nak makan cfud kat kola perlis nuh..tp memandangkan family husband aku sumenya alah cfud..aku pun kena sama alah hehehehe..mlm tu kenyang la kami dgn pizza dgn dinner..aku lg sekali buat kek batik mlm tu sb nak bawa ke wat untuk sembahyang esoknya..tahun ni special ckit..xceleb mcm tahun sblm..tahun ni pegi sembahyang laaa,minta berkat minta doa supaya dipermudahkan segalanya..hehehe nak jadi ibu da kan??so kena blaja byk berdoa..hehehehe

so,pagi dihari jadiku...mak mentuaku masak segala n aku hanya dgn kek batik pegi sembahyang laaa..owh,tmbh dgn kek befday yg en hubby beli lg..selesai sembahyang apa sume..lega ati..rasa senang ati laaa.. jadi kami terus ke kg en hubby laa..sasaranku kali ini somtam hehehehehe tapi sebelum tu kena makan nasi dulu laa..satgi xpasal2 perut sakit hehe..jadi smpai kat gerai di kg,aku order nasi kerabu..wa wa waaaa..sedap owh... en hubby  pula order koteow sup..sebenarnya aku nak mkn mcm2 la  lau boleh..yela disitu sumenya ada..laksa,pulut ayam,nasi kerabu,koteow sup,mee..somtam..sume buat aku terliur
hehehehe..tapi disebabkan  en hubby  kata jgn tamak,so aku memilih untuk makan nasi kerabu saja laaa..

sudah tu aku sambung dgn somtam..always my faveret tew..licin cik...nasib la aku takut sakit perut..lau x,dgn kuah2 aku nak hirup hehehehe..after that p singgah la sat umh tok  en hubby ..boleh la merasa buah dukong FRESH..hehehe so,terus balik umh la sb  en hubby  nya bas kul 4pm..nak mengemas baju dia lg kan hehehehe..dlm ati tu malas la jugak..tau  en hubby  kata pa??tolong dia mengemas satgi ada hadiah special..aku dengar tu mcm nak caya gak la..tp tgk je muka dia,hmmmm xmau cayalaaa dia ni pandai gurau,,satgi frust menonggeng pula lau caya hehehe..

after antar  en hubby  naik bas balik2 umah,mak mentuaku bg barang..katanya  en hubby  yg bagi..tp xmau bg sendiri..mak aih,betol rupanya hikhikhik..terus aku antar msg thxs dia laaa..tp aku tnya la awat xbagi sendiri kan??tidak bolehlaaa aku cium laju2 syg ketat2 hehehe katanya risau satgi aku dok asyik dgn benda tu sampai terabai pula dia..jadi, xpala..accepted.. aku pun buka la tgk apa di dalamnya..cewah..rupa2nya Samsung Galaxy Ace yg aku idamkan..siap jail break da pun..apps sume pon da complete..n ada lagi casing dia untuk tukar2..mmg complete sume..Happy xterkata laaaaa..asyik senyum ja hehehehe..sampai ke time ni dok bercerita pon aku masih tersenyum...


rupa sebelum dipotong..sangat hodoh hehe

kek batik

hasil balutan en hubby

ada lagi selapis...

hoyeah..

tadaaaa...samsung

wallpaper yg comei..


walaupun kami banyak bergaduh tapi sebenarnya kami saling menyayangi & mencintai (ceywah)..jadi pasni kalau boleh xmau la nak gaduh2 lagi...SAYANG  en hubby  ketat2...mmmmuuuuaaaakkks...

Saturday, 12 May 2012

2nd Trial Pavlova

haaaa...ari ni nak bgtau la betapa gembiranya bila pavlova da menjadi selepas ari tu nya xjadi..hehehe

rasa hepi jgk la kan bila berjaya walaupun rasanya xseberapa hikhikhik xpala..janji masak dulu..lepas ni baru la semangat nak buat lagi..

ok,lepas ari tu buat xjadi..aku terus kaji balik apa silap nyaaaa...semak dari blog ke blog..tgk kat youtube n mana2 yg ada...so kali ni diam2 senyap2 buat lagi...

kali ni buat sorg2..mak mertuaku xda,p sembahyang kat siam so aku dgn bestnya prepare sumenya..rasa ok ckit la lau buat tanpa pengawasan ni..ari tu ada org dok tgk rasa kekok ja..

jadi pas mkn,aku terus prepare bahan2 nya dulu..cari telur kat tmpt aku simpan ari tu xdak..rupa2nya mak mertuaku da simpan sume dlm peti ais..mak aih..macam ni aku kena tunggu dia kembali suhu bilik pula laaa..haish..dlm ati tu xtau nak kata...so sambil tgu telur tu balik pada suhu bilik aku pun bersiap la barang len..

cornstarch,gula kastard,esen vanila,lemon jus
bahan len da siap..telur tu la nak kena tunggu..haish..xtau kata dok peti ais..tidak bawa keluar letak luar lama dah....aku ni jenis xsuka tunggu..boleh naik menyebai gak la hahahahaha..

bila da agak telur tu xsejuk..aku terus asingkan telur merah gan telur putih laaa...hanya telur putih saja yg diperlukan ye kawan2 hehehehe....

semua bahan da ready
bila semua da ready,aku pun mulakan keja aku..malas la nak cite step by step..kita tgk hasilnya je la hehehehehe...


tadaaa..sebelum nak masuk oven

tengah bakar tuuu..

da mula tukar kaler

da siap bakar...hehe

topping strawberi gan kiwi xdak..ganti gan oren dulu ek hehe

da belah daaa...chef nak merasa dulu hahahaha

baru nak try...
agak2 pass dak???hehehehe untuk kali ni boleh tahan la kan??cuma mcm ada jugak yg xkena hehehehe..sape yg pro tolong comment ckit eh...sangat2 diperlukan...tQ...



Wednesday, 9 May 2012

kisah bubur nasi + ikan bilis taucu

ini 1st entry untuk bulan May ni..hehehehe banyak ari gak la xupdate..sebenarnya xdak cita apa sgt la tu yg menyepi..

ari ni nak cite ckit la pasal makan2 ni..so far preggy ni xdak la mengidam apa..mabuk pun dak..syukur la kan?? tapi nak dijadikan cite nya haaa...suddenly ja moi ikan bilis taucu ni melintas di fikiran..mula2 tu biasa aja..buat xtau ja...tapi mai kemarin ni jadi teruk..dan2 mai gambar dia,rasa dia.. terus terliur..air liur ni penuh da la keluar..mcm nak mkn sgt2 huhuhu rupa2nya mengidam hahahaha lawak laaa..apa lagi,pagi ni cik bangun awal prepare la seperiuk moi..

pastu masak la ikan bilis taucu tu..da siap terus p mandi bersiap nak p keja macam biasa laaa..sambil tu moi biar dia mengeledak atas api slow2 la kan..hehehe..

da selesai bersiap,time untuk makan hahaha..rasa xsabar2 kan?? tgk dlm periuk cam banyak ja moi tu..ishk boleh ka habeh??entah mak mentuaku mau makan ke tidak..xpala..aku makan dulu...Fuhhhh nikmatnya xterkata..ini la rasanya org mengidam..baru ku tahu hikhikhik..tgk2 abeh sepinggan da..rasa cam xpuas lagi jadi aku tambah lagi laaa..


tadaaaa..moi ikan bilis taucu


ikan bilis taucu by me


mari makan...




satu hidangan sihat hehehe



tengok2 apa tau?? LICIN laaa dalam periuk tu..kalau mak mentua aku nak makan camna??hehehe xpala kot,mak mesti paham kan orang tgh mengidam hihihihihi...Mak aaaiihhh..sedap, nikmat, lazat & seangkatan dengannya..xtau nak kata camna da...sedar2 hehehehe licin pinggan aku tu..macam kebulur pun ada kan??

Ini buktinya LICIN

pk2 mcm selfish pun ada aku xsimpan kat mentuaku..tapi takut simpan nanti dia xmakan pula..so,abes makan moi, aku folo gan segelas susu..and mengemas sume2 & bersiap untuk p keja..

Susu Dumil Mama..baik untuk baby

sampai la ni aku dok bercerita pun masih terliur lagi kowt..nak makan lagi ka apa xtau la hehehehehe..

akhir2 ni kan,aku ada perasan jugaklaa...aku pantang nampak masakan kampung pasti aku abeskan..maybe my baby ni,dia budak kampung la kot hikhikhik mmg suka betoi..bukan ala2 kampung tau..tapi pure kampung punya..dapat makan tu puas laaa..tambah nasi pun xsedar hehehehe macam ni xlama besar la cik hahahahaha...