My Little Dragon

My Little Dragon

welcome


background

cctv

DASHBOARD

Monday, 30 April 2012

cerita Pavlova tidak menjadi

ari ni 1st day aku mai keja setelah 4hari bercuti..rasa malas aih..tu la cuti lg lama2..bila nak keja xdak mood..tmbh en Hubby lak tgh bercuti lg huhuhuhu..

aku xdak cite apa sangat laa nak cite..juz ari tu sblm bercuti aku ada gtau nak buat pavlova kan?? di sini dgn dukacitanya aku nak bgtau,pavlova aku xmenjadi hahahaha..kesian kan??meh aku cite detail ckit...

pada malam kejadian tu,25.04.2012 selepas siap mkn malam aku tgu en Hubby inform nek flight..then aku bajet la masa dia smpai..aku xsedia bahan lg..bajet en Hubby smpai baru sedia sume tu..lgpun sat ja masa prep dia hehehe (dengan yakinnya laaa) 

da selesai g jemput en Hubby kat airport,balik hidang nasi kasi dia makan then aku start la sedia bahan pavlova aku tu..buat semua seperti dlm resipi tu..tp mulut tu haa..dok ckp kata xtau jadi ke x..da siap bahan,terus masukkan dlm oven utk bakar..xsmpai 10minit,bau mcm hangit je..terus g cek tgk la..then ejas suhu len laaa..hmm dlm ati sah2 xjd da la mcm ni.. hehehehe

satu jam berlalu,oven bunyi ting terus aku g tgk..hmm kat luar mcm cantik tp dlm tu xmasak..so aku bakar lg 10minit..pun mcm tu jgk..so aku keluarkan and bakar yg ke-2 pula..kali ni kurangkan ckit suhu dia dan biar selama 1 jam..da gantuk aih..jam da pukul 2pagi daaa..huhu..

Rupa sebelum di bakar

Selepas di bakar..nampak macam ok tapi sebenarnya kO
en Hubby ckp next time xmau buat mlm2 laaa..xlarat tgu..yg kedua pun xjadi jgk..kat luar cantik tp dlm xmasak..di mana silapnya???suhu?or pukul xkena gaya??hehehe jd aku biar ja ia sejuk dlm oven tu n masuk tido..da la pg nak kena bangun awal pulak nnt xsempat gak nak balik p sembahyang..so takat tu je la Operasi Pavlova aku huhu..jadi aku plan untuk buat lagi pada 1hb May nie hehehehehe..aku akan berusaha!! Ciayok!!

Wednesday, 25 April 2012

Ari ni Rabu,jumpa doctor

jeng..jeng..jeng..ari ni as per appointment,aku g jumpa doctor hehehehehe berdebar-debar rasanya...so, pagi aku mai keja cam biasa..pagi ni rasa nak mkn bihun goreng ja..so singgah gerai sblm smpai opis beli bihun..bancuh susu Dumil Mama..

memandangkan esok aku akan start bercuti,so ari ni terkejar-kejar la aku buat cheque apa sume..da selesai sume keja tu,aku pon kuar jam 11lebih da..sampai kat INS Specialist tu,mak aih kena tgu turn dkt 9org lg..banyak jgk,ingtkan xbanyak..maybe sb ari ni halfday ja kot..hehehehe

sambil tunggu tu mengantuk laa nak habaq..xda sapa nak sembang so gantuk gila laaa..dok tgu bila la nak smpai..elok dkt sampai turn,jantung pula berdegup kencang..mcm 1st time kuar dating rasanya hehehehehe..so sampai jugak turn aku hikhikhik..nampak muka Dr je rasa ok ckit...nurse tu cek tekanan,timbang berat..maintain lg nih hehehe padahal badan macam nak naik da...

pastu g baring la nak scan tgk baby..debar2 laaa..Dr scroll ke kiri xkelih..tgk2 ada belah kanan..aih baby mommy ni noty gak laa..hehehehe Dr tunjuk la mna baby nya jantung..tu dia laju aih hehehehhe bestnya dpt tgk..rasa mcm teruja sgt2...(mcm over lak kan aku ni??)

Dr ada bagi ubat gak..untuk perkembangan otak baby katanya..aku folo ja laa..yg mna baik utk baby kan..so ari ni p, rm98..xmahal sgt pun kan???hehehehe

Pas kuar dr klinik,aku g cari nasi laaa..dgr kata Ikan Bakar Atap Rumbia pindah p Jalan Telok Wanjah..so aku g tgk la kat sna...tp mendukacitakan..lauk xbyk mcm dulu..lauk faveret aku pun xda..so,aku tutup mata ja amik lauk..selesai situ,aku g cari ckit lg bahan kek aku..p pusing U then benti kat Kek Sayang..mak aih..malu lak,bkn kat sini laaa..kek sayang jalan Stadium nu..so,p sna pula la hehehehehe..dapat la sume barang aku secukupnya..mlm ni,aku akan start buat..dgn yakin tp xbrapa pasti hehehehe...men2 je aku ni kan???..

En Hubby nya flight kul 8lbh..jd aku g amik dia kat epot kul 9 lbh laaa...tiba2 pula aku rasa pening...mkn ubat ni ka???hehehehehe maybe effect ubat ni kot...xpala..tara nak biasa hikhikhik...xsabar nak bercuti daaaaa..3hari off campur ahad jd 4 hehehehehe..cuti sakan..xsabar nak balik p jumpa family..n anak buah yg baru ...sume jadi xsabar aih....

Tuesday, 24 April 2012

cerita di hari selasa...

tadaaa...mari dekat..mari dekat hehehehe..sebenarnya nak cite la skit kisah lucu yg boleh buat aku senyum sorg2 hehe..

ari ni mcm biasa la..da selesai berhias,kuar dr umh..sambil2 tu pk la pagi ni nak mkn apa..last2 mee wantan menjadi pilihan..oleh kerana aku ni da regular customer auntie tu so nampak ja aku,tau dah la apa aku nak hikhikhik..senang kan???

nak di jadikan cite nya,sb aku dah selalu p situ..so ada la kot org berkenan kat aku hihihi perasan btoi hehehe..dia kata la ada org nak minta no fon aku..aku hanya mampu tersenyum ja laa..ari tu skali tnya da ada bf ka?? terus aku kata,saya kawen da laa..terkejut la dia hehehe pastu dia kata laa..u ari2 mai keja laki xrisau ka ada org kacau?? hehehe auntie2..lau sya xmai keja nak amik duit mana byr hutang??hmmm..tp lucu gak la aku dgr..laki aku tu xpenah risau pun aih..dia selalu kata muka cam aku ni sapa terpikat tu xtau nak kata pa dah hahahaha dia tu nak kata aku ni hodoh ka??? no komen laaa..

so tengahari ni aku dgn teman sepejabat g lunch kat tesco sambil bershopping..gaji xkuar lg laaa tp saja nak perabeh duit mentang2 gaji nak dpt da hehehe..lgpun aku ada voucher tesco dkt rm14..so boleh la ku beli bahan buat pavlova aku tu hikhikhik then beli jgk la susu Dumil Mama..buat masa skrg,minum susu ni dulu laa..tgu byk bulan nanti improve pula hehehe..ari ni lunch ala western kot..chicken grill mushroom sauce with rice..kenyang gak laaa...
Grill Chicken Mushroom Sauce With Rice

kat opis ari ni depa ni bawa mai buah pelam garam belacan..aku cam biasa laaa..part mengupas hehehe..sedap pula mkn.. tp lapar pula dah..mak aih..awt cepat sgt lapar xtau..mcm ni jenuh la cek nak makan hehehehe..
Garam Belacan Ida Made

Pelam By Jane Chan, Garam Belacan By Ida, Kupas By Me

Perasmian By Jane Chan & Me

esok da blh g jumpa doctor untuk scan tgk jantung baby..sebenarnya aku p awal sehari..yela,lusa aku mau amik cuti..so esok je laaaa..tp swasta ni ok jgk laaa..ikut kesenangan kita..jadi,aku da tetapkan untuk x p goment dah..tgu anak ke2 laa bru mau p..hehehe tu pon lau ada rezeki..buat masa skrg, yg ni dulu laaa...

ok..semua bahan untuk pavlova da siap sedia..juz tgu pembantu ja..nanti dia balik,dpt la aku buat hikhikhik..ntah la mcmna rasanya..boleh mkn ke tidak hehehe..kita tunggu & lihat ye hikhikhik...




isnin..menanti kepulangan sume family member hehehe

ari ni bangun pagi macam biasa..cuma bersiap lambat so lambat kuar mai keja hehehehe..jd ari ni xdan la nak beli makan..naseb laa gerai depan opis ada lg nasi lemak..dpt la jgk mkn..pas mkn biasala amik ubat..tp tah pasaipa ari ni dia xmau nak telan..dok kulum2 last cair mcm tu..xleh tahan laa ludah kuar je hehehehe then baru ke'pak2 telan blk..ei..ei..dgr mcm kotor je kan???hehehe

pastu nak start buat keja cam biasalah..kemarin kak ada kirim geran keta,minta tolong buat insurans masuk siam..memandangkan dia nya insurans gan Lonpac,jd cek pun tolong laaa...on de way nak nek mai opis,singgah la sat kat lonpac tu..tanya p tanya mai..mak aihhh mahal gila..lbh kurang rm52++..kol kak la so dia terus kata xmau aih..baik p buat kat sempadan..pastu aku pun gtau la abang yg bertugas di situ,"kalu saya tambah lg rm30,saya da dpt cover untuk setahun tu"...haaa dia pon terlopong dgr tu.. murah katanya hehehehe..

jadi,minta tolong la kat mat opis boy aku ni..seminggu juz rm15 so upah dia rm3..jd rm18 gak..setel keja kak aku tuh hikhikhik...tiba2 perut pula meragam..ni mesti pasal laksa smlm..yela,kemarin ni ada sape tah post gambar laksa..aku dgn kebulurnya terus p cari mkn hehehehe sedap sampai licin kuah2nya..apa lg,mlm sblm tido da 1round g toilet..ari ni pg2 lak..hehehehe nak buat gena kan..

petang ni maybe adik aku sampai la kot..bawa balik baby dia..eiiii xsabar nak jumpa..tp aku khamis bru leh jumpa..xlarat la nak drive balik pas keja satgi..sabar ja dulu.. kak long aku lak maybe mlm ni baru tolak balik..jadi esok pagi la sampai...tentu mak bapa aku hepi kan??hehehehe lg kak no3 aku(panggil apa pun xtau hehehe) malam esok bru tolak..kiranya khamis ni sume ada laaa..cukup semua ahli family aku hehehehe..

sebenarnya khamis ni ada sikit sembahyang..bagi kami keturunan siam ni,sembahyang memperingati nenek moyang..sb tu la sume adik bradik blk..best laaa..terubat jgk luka di hati parents aku tuh..aku plan nak celebrate befday anak buah aku tuh sekali..aku ingt nak buat pavlova..tp kan dlm ati ni dok risau,blh mkn ke x hahahahahaha..

sebenarnya da lama aku berniat nak buat pavlova..cuma biasala kan..aku ni sibuk memanjang hahahaha..jd terpaksa di simpan ja dulu niat tu..tp aku da beli ckit2 bahan dah..mak mertuaku pula asyik tnya ja kek tu bila nak jadi..hahahaha aku kata ja,bahan xcukup lg la mak..pelan2 la hikhikhik...nanti time aku buat,aku kasi tgk eh cmna..hehehe..

en hubby balik mlm rabu,katanya nak balik gan flight..leh la dia mai tolong cek buat pavlova ..baru la erat ckit hubungan kite ni hehehe..itu saja la kowt untuk coretan ari ni..xsabar nak berhimpun bersama family...bkn blh mcm ni selalu pun kan??setuju x???setahun hanya sekali..tu pun belum tentu lg mcmna..jd,semoga semuanya berjalan gan lancar..semoga kami semua hepi2 aja hendaknya hehehehe 

Sunday, 22 April 2012

kisah ari ni..sabtu

hari ni kan,secara rasminya aku mengumumkan kemengandungan aku hehehehe..sebenar xsengaja pun..juz dok update blog n xtau cmna nak add akaun fb dlm blog ni haaa..kena2 p share kat fb,apa lg ada la org like n komen hehehehe..

ari ni befday anak menakan 2nd sister aku..bau wud..xda beli apa pun kat dia..juz td g wish kat wall fb dia..esok balik p sana..pon xtau apa nak bg..kasi angpow sdh la noh..dia mau apa sendiri beli..hehehe 
wud & wanneessa

wud as pengapit

wud as pool player
ni gambar2 bau wud..smart dak???muka cam mak dia la hehehehe..yg atas sekali tu gambar dia gan adik,wanneessa..bdk ni kan,melekat sguh dgn aku hehehehe..syg dia..sayang sume anak menakan aku jgk hehehe..gambar bawah tu di amik masa wedding adik aku..dia jd pengapit lelaki..comel kan?? tu blh men pool lak,hebat x??ada gaya seorang player x??hehehe..

pasal perasaan pula..sebenarnya masih sakit ati n tension kat laki laaa..kemarin sehari xkol xapa..mai mlm msg cari pasal..so xsdh2 la cite nya..drpd dok rasa tenang,rilex buat tension pula.. dia xpaham ka yg ibu mengandung ni xleh tension??? nak baby sihat tp bapak dia serupa dok bagi baby ada masalah..

sebenarnya kan,aku ni asalnya kepala angin..yesss im admit this.. so bila berbadan dua ni kan,rasa lg double perasaan tu..sikit2 mau terasa..sensitif sungguh aih..cuba bersabar,rilex tp xblh tahan lama..xtau nak buat gena dah..ada dok search dlm youtube gak yoga tuk ibu mengandung...mb dgn beryoga ni,kita blh gak tenangkan fikiran kita ni..

nanti ada masa free nak try p cari kat popular tgk..kot2 ada dvd yoga..leh laa apply seminggu sekali..utk kesihatan dan baby kan??hehehe tp ntah bila la blh p..bz sungguh kan aku ni hehehehe.. mlm2 nya skrg aku layan lagu..tenang sebelum tdo..membantu gak laaa..cuba untuk create mood happy je skrg ni..

pasal baby,xda apa sgt laa..rabu ni dah nak g tgk baby..mabuk,mengidam xpenah rasa pun..makan still cam biasa.. hehehehe cuma perut mula memboyot hehehe padahal bru brape minggu jaa..boyot lemak gak la kowt hehehehe..skrg pun da nek badan..ari tu takat pipi,la ni haaa satu badan kot hehehe..




Saturday, 21 April 2012

ari ni jumaat..

ari ni baby da 7weeks & 1day..xda apa yang menarik sangat nak cite..juz semalam kan..hehehe nak cite semalam pnya cite laaa..

semalam pas abeh keja balik umah terus mandi ape sume..tgk atas meja ada burger,tau fu faa,fishball bakar gan putu mayong..xpala,da siap mandi terus pakai bju n tgk tv..cite best kat 8tv tu..kul 7-8pm tu hehehe..ibu mertua pun suruh la makan burger tu..so eden tgh lapar makan laa..tgk cam xcukup sos,tambah sos..makan 2 3 suap cam kurang mayonis..tambah la pula..rasa sedap bila buh sos gan mayonis banyak2 hehehe abes wa makan...then makan tau fu faa lg,cam biasa bedak 1/2 jaaa sb takut xabeh t rugi lak..da abes mkn,mkn fishball panggang pula..elok2 ja kunyah rasa pelik..terus p simpan laa..ckp kat mertua nnt la baru makan...

malam tu mertua kata xmsak da kot pasai dia da kenyang makan putu mayong..tgl wa la xtau camna..dia kata lau lapar p masak nasi goreng telur la hehehe masa tu rasa mual2 jd eden diam dulu..xlama rasa kena makan nasi jugak kot so eden g masak nasi n goreng telur..da siap rasa cam melugai g toilet terus laaa..macam nak muntah rasanya..

rupa2nya aku ni xlalu mkn fishball panggang..xtau la fishball ka meatball awl makan da mula effect..so kira yg aku simpan td tu mertua ku abeskan je la hehehehe..wa makan nasi gan telur ja..lapik perut takut lapar tgh mlm bkn apa hehehe..

buat masa skrg xda alahan apa teruk2 lagi n xmabuk lg..still ok lagi...cuma rasa badan ni berubah da ckit..muka tembam,punggung sdh bulat hehehehe nmpk body camni rasa cantik pula..compare gan sblm ni yang flat ja hehehehe

mood makan still cam biasa la..lapar makan..cuma pg td ni makan nasi lemak gan milo..rasa melugai jgk..mgkin mabuk itu mula datang??? ei ei xsabar nak tgk baby mgu depan ni...mcmna la keadaan dia....hehehehe

lagu ni best..sb tu upload kat sini...drama ni pon best gakkk...

Wednesday, 18 April 2012

7weeks...

esok da cukup la 7minggu baby mommy ni hehehe..next week la nak g jumpa doctor..xsabar nak tgk baby mommy membesar hehehe cewahhhh mommy da oo..angin still mcm biasa..tp ramai kata aku makin kembang hehehhehe especially tang muka..tu dia aih mau xkembang,mkn xberhenti..tmbah ada vitamin lg hehehehe tp xpala..demi baby,kembang dulu laa..nnt baru mommy kecik kan balik hehehehe so far xda mabuk apa lg..maybe awal lg kowt..june,kis da tau da kemarin..june tu xhenti2 bg petua..xpa,yg baik kita ikut..demi baby la kan hehehehehe..

Saturday, 14 April 2012

jumpa doctor lagiiiiii....

disebabkan da xtahan dgn senak sakit di perut n kerisauan melanda..aku g jumpa doktor lg laaa..mula tu kol ja tnya cmna..ckp gan nurse dia,dia suh p bg doctor tgk la...da cek apa sume ok..xda apa..scan atas perut pun da nmpk bby..da besar daa hehehehe..juz agin tu doctor kata biasa ja tu..normal laaa..then dpt la ubat xbg sakit tu..3hari ja mkn terus ok..katanya..n dpt sampel susu Friso Mum Gold free 2paket..leh la try tgk apa rasa dia hehehehe jadi aku pulang dgn perasaan gembira n legaaaa..xrisau pa sgt la hehehehe

Friday, 13 April 2012

Angin oiii..

lepas da disahkan aku mengandung (hehehehe) rasa badan ni berangin la pula...menyucuk,senak2 di perut..batuk pun ada..teruk gak..batuk smpai terasa di perut..doktor bg vitamin ari tu,so ari2 la cek mkn...nak jga bby la kan hehe..tp cik angin ni haaaa..nak mkn pun xbape sedap,asyik dok tekan jaa..so far, xde alah apa pun lg laaa..cuma angin,sembelit,tdo awal n cepat letih..normal da kan???hehehe