My Little Dragon

My Little Dragon

welcome


background

cctv

DASHBOARD

Tuesday, 18 September 2012

Tragedi 17 September

ellooooo..hehehe tengok tajuk macam best je kan?? ala2 tragedi 11/09 gitu hehehe..tapi kisah aku ni bukannya macam 11/09 tu eh..

ini kisah lucu & aku rasa xpatut berlaku pun..macam mana boleh jadi pun aku xberapa paham..careless sangat la kot..

selama lebih 5tahun aku mengguna pakai kereta (agak2 lepas aku amik lesen laaa), ni laa kejadian yang bagi aku mungkin kali pertama & terakhir yang patut jadi hahahahaha MEMALUKAN weh hahaha..

al-kisahnya bermula bila ahad yang lepas aku balik kampung,biasa la bila sampai cuti weekend aku akan balik sana..& memandangkan cuti jatuh pada Hari Malaysia,so dapat la replacement hingga ke Isnin..jadi,aku pun siap kain baju nak balik tido sana laa..sebabnya aku ada plan nak bermasak2 di rumah mak aku tuh hikhikhik..

nak dipendekkan citenya,time aku balik tu minyak keta aku dok kelip2 tanda dia mula da nak abih minyak..tapi aku xkesahlaaa..biasanya mau mula nak kelip tu boleh jalan lagi lebih 50km..so,aku pun balik macam tu ja laa..dalam ati dok pk2 balik esok baru aku nak isi minyak pun...

mana nak tau benda nak jadi in future kan??? bila di kampung,merata aku drive keta tu..bawa mak aku ke market laaaa...tapi,aku still xisi lagi minyak tu..sebab??? aku ingat lagi kata2 salesman tu dulu,dia kata even lampu kelip2 tu padam,keta masih boleh p lagi dalam 20km..jadinya???aku pegang je la pada kata2 salesman tu hahahahaha punya betol aku ni...

elok malam kemarin,aku tolak balik laa dari kampung ke Penginapan sementara aku di Jitra..hehehe..sepanjang jalan tu ok ja laaa..xda apa..dengan lampu warning minyak yang masih kelip so aku pon xda la perasaan risau apa...

da masuk area jitra tiba2 keta aku macam nak jalan xmau jalan...aih,pelik..masa tu la baru aku kalut..
gear 5,dia xmau nak jalan,so aku buh gear 4 tukar gear 3..gagah p la ckit2..last2 dia macam nak mati tengah jalan..nasebla aku xgabra sangat..rilexs ja..padahal dalam ati tu xterkata da la hahahaha...

lagi 10m nak sampai petrol pump,TAPI sayangnya keta aku da benti..aku cuba2 start len..hidup,tapi mau tekan minyak terus mati... SAH.. kehabisan minyak..mak aih,aku macam nak gelak keras la masa tu..tapi bila tengok ke tepi jalan macam hutan jugak so aku diamkan diri & calling encik Hubby..

bila en Hubby jawab kol,aku buat2 la suara sedih.."B,keta mati" hehehehe drama la sat..so,dia tanya la macam mana..aku story p la ikut keadaan sebenar..dia kata minyak abeh kot..so,dia suh aku tunggu ja sementara dia nak sampai..elok sampai,dia isi minyak bagi then start n tekan2 minyak pastu dia suh la aku p pump terus..memang aku nak p pun even dia xsuruh hehehe..

bila da isi minyak,laju ja la keta aku jalan..hahahahaha kan da kata MINYAK abeh..bukan abeh biasa2 tau..abeh licin..apala aku ni..tu pon en hubby tanya,camna naik keta sampai xtau minyak abeh??

sebenarnya tau,tapi buat xtau so jadi la 1 cerita hahahahaha..

# pengajaran daripada cerita ni, kalau lampu minyak dok kelip2 tu cepat2 la isi..jangan biar nanti xpasal2 kena panggil super hero..tu naseb superhero ada dekat..mau jauh,alamatnya jalan kaki p stesen minyak pastu jalan balik isi minyak laaa..tambah2 tengah sarat tu,kena lebih berhati2..hehehe

Masak2 di hari cuti

ok,entry ni berkaitan gan masak memasak..cuti 2 ari yang lepas aku isikan dengan aktiviti yang sangat berfaedah & kenyang perut huhu...

aku ni kan,mau bab nak masak2 ni aku cukup malas sikit..maklumlaaa,macam cerewet ckit & some more,aku xminat2 bab2 nak buat makan ni..tapi,sejak2 pregnant ni kan..apa orang buat makan,aku pun teringin nak buat jadinya..bukan teringin nk makan..teringin nak buat..

macam jugak entry kali ni,aku teringin sangat2 nak buat mini burger m'sia..so, aku pun tertanya2 resepi pada kakak aku yang sulung..untuk pengetahuan semua,my kakak ni dia sangat2 pro dlm bab2 masak..tambah2 mini burger ni kan,aku suka dia buat pasal sangat lembut & tidak berminyak..

bila aku tanya sama kakak,dia pula bagitau aku mau nak makan sangat p beli makan ja la senang cite..nak buat ni macam banyak hal ckit..sebab dia tau,aku jenis xpernah buat benda macam ni so,mb bg aku susah la kot..aku cakap ja,aku bukan teringin nak makan tapi aku teringin nak buat..so,dia bagi ja resepi tu..

bila sampai hari cuti,aku dengan semangat berkobar2 la balik ke kampung..semua bahan da ready..jadi aku angkut semua2 tu balik..dalam kepala aku masih ada lagi 2menu yang aku nak buat..

pada hari cuti yang pertama tu,aku sempat buat dadih..tu pun cuba2 jaya..yela kan,maybe yang tau masak tu cakap benda tu senang jaaa..tapi bagi aku ni,paham2 je la hahahaha..cara2 buat dadih pun,sah2 korang da tau kan??? so,tengok hasil air tangan aku je la...



perisa honeydew,strawbery,bluebery
macam mana kawan??? hehehe


dan untuk resepi ke-2 pula,aku buat nasi goreng belacan..bahan2 dia agak cerewet cikit..tapi,ni la hasilnya..cuba lihat ye....

nasi goreng belacan ala thai



dan untuk main recepi aku tuh,amik masa cikit la pasal nak kena uli,biar bagi kembang uli lagi buat bulat2 n bagi kembang pastu baru boleh goreng..tu pun utk 1st timenya roti mini burger aku xmasak..pasal aku xcukup uli dia..jadi,2nd attempt aku buat lagi..kali ni,aku uli betui2 sampai naik urat kat tangan ni haaa hahahaha (cam over la pula) so,biarkan gambar menceritakan segalanya okeh???



#step 1 : tepung yang da diuli & dibiarkan kembang



#step 2 : lepas diuli, dibuat bentuk2 bulat & biarkan kembang lagi



#step 3 : lepas da kembang,terus je goreng



#step 4 : sedia untuk dimakan



Inilah hasil tangan aku..sedap xsedap belakang kira ye..yang penting ada rupa hahahahaha..seronok jugak dapat masak2 ni tapi sangat memenatkan..memang letih giler laaa...so,next week aku ingat nak perabeskan bahan2 dadih ni...maknanya nak buat lagi la tu hehehehehe dengan mini burger ni sekali..sebab,aku masih rasa ada suatu yang xkena..bila makan,xmacam my kakak buat..tapi,okla kan..at least boleh jugak makan daripada sumbat tong sampah hahahahaha..





Monday, 10 September 2012

Baby, Raya,Open House & Bisness

haii, lama betol kan xtaip2 kat sini..bukan apa,bz kit sejak 2 menjak ni..rasanya da dekat 2bulan da pe??hahaha..iyelah,last update Jul..ni da September dah..cepat kan masa berlalu??? tapi bagi aku masih lambat lg (sebenarnya da xsabar nak peluk2 cium2 baby)

banyak jgk benda yang mahu di storykan memandangkan da lama menyepi..kan..kan..

last Friday p check up baby mcm biasa la..(padahal sebulan hanya sekali ja hikhikhik).. everything is ok..hehe..baby sekarang da berat 1.18kg = 6 1/2 months..agak2 balance x??hehehehe berat mummy?? toksah dok tanya..stakat skrg da 10kg da bertambah..chubby da laa..da ada double chin hikhik..

of coz la,selera makan bertambah,makan pun banyak..tambah2 baru lepas Raya,open house sana sini..so tgu apa lagi kan?? orang  jemput,bawa perut p makan je la..tapi haaa..sekarang menjadi masalah bila banyak sangat makan ketupat,lemang,rendang..ada  yang jamu laksa..satay, kuah kacang..nasi tu biasa laaa..akhirnya sampai hari ni aku sakit2 senak perut..syok laaa LAWAS je hahahahhaa...

bila p check up,aku tanya Dr la sama ada dia ada effect kat baby x, Dr cakap xda apa laa..so,lega la hati aku..Dr boleh tnya napa aku sakit perut..aku ckp je skrg byk sgt aku p open house,so Dr advise,better slow ckit la hikhik...

Sekarang ni aku da boleh tarik nafas lega la pasal en Hubby belum posting p Limbang lagi..(eh! da cite blm kata Beliau akan ditempatkan di limbang lepas tamat kursus?) xpala,buat pengetahuan u olls,en Hubby dapat posting Limbang..tapi buat 3bulan ni, beliau akan training kat Alor setar..huhu..best laaa..saat2 perut makin sarat ni of coz nak en Hubby meneman...

jadi,itu da xmenjadi masalah bagi aku & en hubby..pasal persiapan utk sambut baby pun, aku da prepare overall 95% (jgn ckp apa,aku mmg ciwi + excited hahahaha) tinggal beberapa barang lagi yg xbeli..baju,lampin pon da siap cuci pack dlm beg da..yela,da nak masuk 7bln..kena standby la beg baby belakang keta tu..

baby sekarang pon sgt xtif..hepi ja aku huhu..en hubby tiap2 malam sebelum tido mesti nak ckp2 kat baby..dari apa yang aku baca,dia da blh mendengar bunyi2 sume..da blh bg tindak balas..yg bestnya, suka buat keras time aku sedap tido hikhikhik..comey jek..lagi buat aku xsabar2 nak peluk da ni...tp Sabar je dulu..hanya 2bln lbh2 lagi..pasni aku xsempat lagi la nak update segala2nya kat sini hikhikhik..

aku awal bulan camni bz la dgn monthly report aku tu..ni pun xsetel lagi pasal aku da letih n stop kejap n belek2 tgk blog ni lama sgt da tgl..lagi, aku kan start nak meniaga online..jadi sibuk la nak update baju2 & beg pre order..rasa malas pun ada tp hati mau buat..jadi,slow & steady je la...

ckp pasal diri aku,sekarang aku macam teringin nak masak2..tp xberminat nak makan,juz nak masak..sapa nak makan kalau camtu??hikhikhik..sua je kat en Hubby..tp kena tunggu balik umah mak aku la..pasal aku kekok nak masak kat umah mentua..siapa yang biasa dok dengan mertua tau kot camna hehehehe...

lagi, apa nak di-story eh?? itu saja kot...lau rajin nanti esok2 aku taip2 lagi..bubye...


Tuesday, 17 July 2012

cerita baby

alooo..lama benar xupdate blog ni..hehehe bukan nya apa,sekarang ni sibuk ckit pasal da mula berjinak2 buat bisness..jual baju online laaa..sekarang tengah giat promo..even belum dapat apa yang dihajat,tapi berpuas hati jugak la dengan sambutan..hehehe

so,ari ni nak update cite baby laa..sekarang da nak masuk 6bulan daa..cepat ke?? bagi aku,lambat larr..sebenarnya da xsabar nak peluk2 cium2 baby tau..jadi,ahad yang lepas pegi checking laa..ditemani en hubby..seronokla kan..lagi pun,aku da dapat merasa baby movement daa..bessssssstttt sgt2..en hubby pun excited..

pegi check up mcm biasa saja laa..scan tgk baby..n kali ni betul2 nampak jantina dia..tp oppsss!! sikeret dulu eh..hehe ubat pun still makan yang sma..hmmm..dan yang pastinya kan, BERAT aku naik 4kg..dalam masa sebulan saja..dahsyat x?? aku sekarang kuat makan laaa..pipi da tembam,muka pun da bulat,badan da mula berisi hehehehe...tapi demi baby tersayang,makan ja dulu walaupun dalam ati risau xsangga..so,itu ja la untuk entry kali ni..rasa macam xda cite best sgt pun ehehehehehe..sehingga bertemu lagi di entry akan datang...byee..

my baby

Thursday, 28 June 2012

Makan makan dan makan

haiiiiii !! entry untuk kali ni pasal makan..sekarang baby da nak masuk 5bulan..dan syukur orang kata,aku sikit pon xda alahan apa..memang baby sayang mummy laa..xnak menyusahkan mummy konon2 nya..hikhikhik perasan sungguh aih aku ni..

TETAPI sekarang mai mood nak makan ja keja..ni dok tengah nak bercerita pon nak makan lagi..padahal baru tadi ja aku makan nasi goreng sambal sotong huhuhuhu..xsampai 1jam lagi pun..betul la orang kata,pregnant ni setiap 1jam mesti mau makan..baby dia da pandai serap makanan dari kita kot??

Disebabkan kerap makan ni la buat aku da tension..da menyebai da tau dak..mau xmenyebai,lapar xsangga2 tapi tengok nu xmau makan tengok ni pon xlalu..jadi,apa aku nak makan??? lapar tapi memilih..aduhai baby2..letih da mummy ni tau dak?? tu pun en hubby kata ok what?? daripada orang len ada monink sickness sampai nak p keja pon xleh..letih,mabuk sepanjang hari..tapi aku dak..

Memang laaa,aku sangat2 bersyukur sebab xdak semua tu..tapi len orang len tandanya kot..sebab tu aku jadi cenggini ngehngeh..nak dijadikan ceritanya,semalam (hot2 lagi nih hehehehe) aku macam biasala..lapar..

Da sudah dinner,duduk tengok tv..xsampai mana rasa lapar mai..tengok jam baru setengah jam ja pun..awat la yang cepat hadam betol..xpala,aku dengan segan gan mak mertua,takut satgi dia pikir dia bagi aku makan xcukup ka apa ka..aku tahan dulu..elok da 2jam baru aku kalut p dapur cari benda apa yang aku nak makan..

Pi mai pi mai milo laa jawabnya..dengan biskut oat yang aku beli ari tu..tu pon nak habaq,dalam 1 paket tu ada 3keping, nak abehkan 1 keping tu bukan main seksa rasanya..dapat milo segelas..lega la sat..then aku cepat2 p gosok gigi cuci muka tido..kalau lambat2 alamatnya milo lagi la satginya hahaha..

Memang betul pun,masuk bilik xdan tutup lampu mai pulak dah..last2 aku paksa tido gak la sebab aku da naik cemuih nak p geledah dapur cari makan..time2 ni la aku TER rindu kat en hubby..apa lagi,aku terus call dia sambil nangis2..alololo..manja aih hehehehe tapi xdapat pula..asyik LINE BUSY..kesiannya huhuhu..menangis2 aku pon xtau pasaipa..maybe da give up da kot..lapar tapi xtau nak makan apa..memilih..at last..nangis sorang2 dalam bilik..drama betoi kihkihkih..

en hubby kol back tanya pasai apa,aku cite laaa..dia kata xpa aih..esok lusa dia balik nanti tengah2 malam lau lapar dia bawa aku p makan char koteow,burger hmmmm macam ni la kami,ber PJJ..siapa yang penah alami maybe faham la kot perasaan aku..disaat2 macam ni la TERINGIN nak en hubby di sisi(cewah ayat hehe) tapi memang betol pun..aku terasa sangat malam tadi..

Sekarang aku xdapat nak bayangkan,if habes kursus n dia dapat posting sabah or sarawak..macam mana aku nanti..dengan sarat dengan xlarat..hurmm..dugaan jugak tu..tapi kan,DOA2 kan la supaya dia dapat dekat2..lagi dekat umah lagi bagus..so, xla sedih sangat aku disaat merindui beliau hehehe

jadi sekarang ni kan,aku kena cari stok makanan untuk aku n baby..dalam kepala ni ligat dok pikir apa aku nak buat stok?? megi??ah,xnak laaa..kena elakkan sebab bulan lepas,seminggu sekali aku makan..so,apala aku nak makan?? sapa2 ada idea??kasi2 la cikt..kesian kat baby ni haaa hikhikhik..

Wednesday, 20 June 2012

Lagi2 cerita baby

ari ni saja aku nak update cite baby hehehe ari tu da p check up..so da boleh tau jantina baby laa cumanya xbegitu jelas...  

aku p check up hari ahad yg lepas..maklumlaa en hubby pulang so sengaja la nak p dengan dia padahal appointment sepatutnya ari ni 20hb..xjadi masalah kalau p awal pun sebabnya swasta..jadi,suka ati aku la bila nak p..kan???hehehehe lagipun aku teringin gak nak en hubby tengok baby bergolek2 tu..mesti dia suka kan??? 

doktor scan tengok baby xkungfu macam bula lepas daa..sb nya dia da besar...sukanyee mummy tengok baby besar..mummy 1st dpt tgk baby nya jantina..Dr pon xdan mommy kahkahkah..opsssss tapi mommy kasi sikeret dulu eh..ini permintaan daddy..katanya xmau heboh2 lagi..betul la tu...awal lg pon hehehe

masa check up ni baby baru 15weeks lbh..da 4bln da pun...lagi 5bln kita akan berjumpa ya baby??hikhikhik..over gila aku ni.. Dr ckp nexmonth da blh scan 4d..blh tgk muka baby da...agak2 baby muka mcm mommy ke daddy eh??

pasal ubat, Dr kasi yg sama cam bulan lepas..katanya da elok dah mkn ubat tu..& aku pun xcari supplement lain pun kat luar..malas..hehehe lagipun aku sekarang bz ckit pasal nak survey barang baby..even banyak bulan pun,aku kena survey awal..sebabnya aku nak buat budget..hihihi macam ni la keja seorg akaun..tapi belanja bulan2 xpenah cukup haishhhh..

baby 4months

Tuesday, 12 June 2012

sediakan payung sebelum hujan

entry kali ni bukan berkaitan dengan payung atau hujan pun hehe walaupun kadang2 tu ujan kan..tapi apa nak dirisaukan ada kereta pakai basah pon dak panas pon dak..kan..kan..?

sebenarnya saya (versi sopan pula hehe) nak ceritakan pasal pre-preparation untuk sambut our 1st child hehehe ciwi gile padahal banyak bulan lagi nuh..bukan apa..takut nanti bila perut besar cik xlarat pula nak mengemas or mengeledah or seangkatan dengannya..

jadi,last sunday.. chek dengan semangat yang kental dan sisa2 kerajinan yang ada..balik ke kampung untuk mengeledah barang2 baby kakak2 chek semuanyaa..sebenarnya chek ada 3org kakak..sume da beranak pinak..adik pompuan pon da beranak..so tgl chek sorg yg agak lambat..hehehehe

bermula dengan klu2 yg diberitahu oleh kakak2,chek pun mula operasi mencari..sambil diperhatikan oleh nenek  n mummy chek..hehehe so satu persatu la chek jumpa..setelah beberapa jam operasi,akhirnya aku berjaya jumpa hampir kesemuanya..baru2 lagi tu..diorg tu beli xguna ka??hehehe

walaupon sume da jumpa iaitu lampin,baju baby (rasa besar mb 3mths ke atas kot),kain merah,tilam,katil,kelambu,tikar,bakul..tapi masih menjadi persoalan aku dan mummy ku..mana p baju baby 0-3mths tu?? beserta dengan kain barut (rasanya cmni kot depa pgl hehe) so dengan letih and xlarat aku kata next week lak la sambung operasi tu..pasal aku sgt letih dengan habuk dengan apa..peeeenaaaaatttttt tau...

so,pas setel tu aku kemas2 kan ke satu tempat (supaya senang aku nak cari nanti..) nanti dekat2 nak sampai baru aku amik cuci semua tu hehe.. so aku list la apa benda lagi yang xda..senang kan??even 1st baby pon aku xgaduh beli byk barang..maklumlaaa adik beradik ramai hehehehe then aku pon berangkat ke umah 2nd sista aku..

biasala aku tiap2 ahad mesti mau pegi sana lepak hehehe sambil menumpang makan jugak..sambil menyelam minum air la katakan hikhikhik..aku pun ceritakan la apa aku buat di rumah dgn mummy..tiba2 dia kata baju baby kat dia pon ada lg..haaahhh..aku xcited la dgr cmtu..jadi dia pun keluarkan...rupa2nya baju baby yg betul2 baby ada gan dia..siap gan kain barut n lampin pun ada jugak.. so selamat la ku nexweek xgaduh geledah da hehehehe..

da setel bab2 tu..aku seterusnya buat list barang2 and cuba survey2 dulu untuk buat bajet..hehe dekat2 nak sampai nanti bru beli semua tu..skrg saving tu penting..banyak $$$$ nak kena pakai..dan ya,aku sgt2 perlu buat bajet hmmm..jadi dalam minggu ni saja aku sangat2 ciwi survey barang baby..excited mcm esok lusa nak beranak tu..

maaflaa klu sapa yg terbaca terberasa meluat hehehehe ini 1st baby..org yg da penah lalui saat ni pun mesti mcm ni jugak kan???or aku ni saja yg over??kihkihkih..xpala jgn meluat sgt la ek..org kata meluat pa yg tu yg nak dpt hehe..

walaupun perut aku masih muda & banyak bulan lg tapi xsalahkan if aku membuat persediaan awal?? aku memang peten ni nak habaq..suka rancang awal2..supaya sampai masanya nanti xla terkalut terkejar itu xda ini xda..kan??setuju x??

DAN aku rasa sudah sampai masanya untuk aku buat seperti yang pernah aku janji pada en Hubby..hehe apa janji tu?? biarlah rahsia hehehe


maksud tajuk lagu ni adalah "sudah sampai masanya"  tapi bukan seperti dalam mv ni eh..hehehe

Wednesday, 6 June 2012

kekejangan kaki

helloo...hehe sudah masuk bulan June da rupanya..cepat masa berlalu kan??tgk2 da setengah tahun da..tgl lg 1/2 tahun masuk tahun baru pula la ye..

nak update blog ari2 pon rasa malas..xdak story best2 pon..sekarang awal bulan..keja banyak jugak la..kena buat closing yg last month nya..tp disebabkan kemalasan yg melampau..aku slow2 je buat keja..xrush mcm dulu..tah le apa jadi hehehe..

baby sekarang pon xbyk ragam(ayat mcm da beranak teww) hehehe da masuk 3bln..syukurlaa org kata xda alahan langsung..mengidam apa sangat pon dak..makan ja apa yg ada depan mata..kakakku penah bagitau,nnt bila kandungan byk bulan mula la kejang kaki & seangkatan dengannya..tapi disebabkan perutku yg masih kecik molek,so aku ingt lama lg kowt..

siapa tau,pagi tadi dalam dok mengeliat best tu ter'krem' laaa..mak aih..da la tdo sorg,kesian ja..terus celik mata ni haaa..cuba la mengurut kaki tu..bila mai keja jadi letih laaa..nak jalan pun masih terasa lagi tegang urat tu..jadi,ku ceritakan pada ofismate..so dia pesan malam2 sebelum tido tu sapu la ckit minyak angin..aku sebenarnya xsangka la...yela kan..awal lagi rasanya untuk aku feel 'krem' tu hehehe..

so, lepas ni kena la berwaspada..da kena sekali kena la berjaga2 kan??? lain tanda masih belum ada la..cuma cepat rasa mengah jaaa..buat keja ckit jaa..huh hah huh hah jadiknya...malas tu toksah kata..malas sedia2 hehehe..lagi moody...yg ni yg sgt risau..tara xmengandung pun sgt moody..bila mcm ni lg double jadiknya..kak ku pesan..jgn cuba nak layan sgt..bawa budak tu..nanti lau xcontrol abeh la kita bila dia kuar mai..so,akan ku cuba sedaya upaya la ye...

banyak jugak cabaran dan dugaan di masa preggy ni...pemikiran
xsehaluan dengan en hubby..ada saja yang bercanggah..cik pun da kebinggunggan..maybe sebab kami PJJ jugak kot..xpala..sabar ja la..bukan aku sorg saja yg ada masalah..sume org masing2 ada mslh..cuma bezanya,kecik ka besar masalah itu & camna diorg setel kan..so,sekarang sambung buat keja laaa..xleh merepek di sini lama2 nanti bos suh balik tidoq umh xpasai2 hehehe..bubye..


Gambar xda kena mengena dengan post..hihihi tapi saja nak iklan..sedap  asam ni..


Tuesday, 22 May 2012

Wabak Kek Batik

Siapa sangka,kejayaanku membuat kek batik semakin menular di ofis..ari tu kasi geng 3rd floor try,tengahari tu juga diorg buat kek batik..ari ni aku bawakan untuk teman di tingkat bawah pula..diaorg terpuji2 & tertanya2 resipinya..katanya jumaat ni,aku jadi sifu ajar diorg buat..hehehehehe kembang semangkuk gak la kan..tapi sebenarnya kek batik yg korg rasa tu,my 1st trial..risau pula kali ke2nya xmenjadi ke apa hehehehe..tp xpala,sama2 belajar ...

sebenarnya ari ni xbanyak cerita sangat pun..aku bz dengan setting tepon baru..biasala kan,nfon baru apa2 pun kena explore dulu..baru la terer main hehehe..so far,da banyak apps jugak la aku kuasai cewah....siapa yg guna nset canggih2 tu jgn pula dok gelak kat cik..maklumlaaa cik ni xupdated sgt pasai handphone..org len asyik tukar nfon je..tp aku maintain gan sony tu da 4tahun da..jatuh tenggelam air pun cik sony da merasa sumenya..tp bukan nak puji,tahan jugakla even beratus2 kali jatuh.. So aku kerisauan jugak dgn nset baru ni,yelaa aku jenis kasar jugak lau terjatuh nahas laaa..da la nset canggih (even xmahal) sekali jatuh boleh dok ICU or terus tanam la kot..jadi,kena lebih banyak berhati2 la hehehehe

sekarang ni aku ada banyak stok buah mempelam..hehehe bukan mengidam pon tapi dia mai pahit mulut..so,bila ada benda masam ni,legaaaa la..kat opis,kat umah sume ada buah pelam..jadi hantu mempelam la aku buat masa sekarang ni..dalam dok cite ni pun rasa cam nak p menyicah pula laaa..yela kan,pantang sebut cepat je aku terliur hehehehe

esok ni ada pula appointment dgn doktor..kali ni dr kata nak amik darah..hehehe teringin nak tgk perkembangan baby..da besar mana da agaknya ye?? mommy kurang makan makanan berkhasiat skrg ni,jadi hanya vitamin gan susu je la yg blh baby amik hehehe..yela,xlalu nak makan benda berkhasiat..cam roti,oat tu kan,sebut ja terus sempit kerongkong ni..entah jugak laaa..mau aku paksa makan jugak,gerenti leh muntah kuar hehehehe tu pun mak mentuaku dok suruh makan tauhu, soya..hmmmm dengar ja macam geli tengkuk jaaa..xdak rasa nak makan pun hehehehe

so,nanti esok2 la pula cik update..ari ni sangat2 malas nak menaip..lagipun nak p menyicah pula ni..hehe

Monday, 21 May 2012

Hadiah Befday !!!

hello...entry kali ni tentang aku tentang dia cewahh ehehehe...sebenarnya tentang my befday celebration..

ni nak refresh balik ke ari sabtu dulu ye..aku ada buat kek batik ecece..laa ni mai perangai rajin masak pula kan??hahahaha kek tu dibuat mlm sebelumnya lg..pastu sabtu tu aku bawa la sikit mai opis kasi ofismate try n comment..dlm ati risau la kek tu xbest or apa2..jd bawa ckit sja laaa..

nak cite pasai pa yg aku risau tu??yela,1st time aku try buat..even bahan & cara masakannya simple..tp bg org yg xbiasa buat..tau2 la kan cmna??hehehe kisah malam tu begini yee..selepas selesai makan malam,aku terus la dgn bahan nak buat tu..sebenarnya aku tgk resipi dia sekali imbas jaa..so dgn confident nya aku terus buat..dalam dok larut bahan2 tu sambil aku rasa mcm ada yg xkena..jd dgn agak was2 aku cek resipi laa..tgk2...mak aih!!! aku tertinggal butter..apa lagi,sebagai ganti aku buh ja planta..lemak2 jugak kan??hehehehe jadi daripada confiden 100% tadi terus tinggal 5%..kecut perut da laa..mak mertua ku pula asyik mai jenguk jaa..takut xjadi mcm pavlova la kot hehehehe.. dengan selambanya aku teruskan jugak..iyelah..the show must go on (cewah ayat hahaha) so,da selesai sume aku penyet2 kat dlm talam laaa..pastu biar sejuk sat,then terus letak dlm freeze..dlm ati berdoa,moga boleh makan la hahahaha

esoknya aku bawa la ckit ke opis..then tgl kan ckit kasi en hubby try.. tgk2 sume puji kata sedap hehehehe bangga la sat kan??

abeh cite kat opis,blk umh petang tu en hubby belanja mkn pizza..juz p beli kat pizza hut je laa..sb mak mertua da masak banyak,jadi beli ckit2 ja la kan..lgpun hanya ada kami bertiga ja..tu pun xterabeh makan..buat ala kadar je la..lau ikutkan ati,aku nak makan cfud kat kola perlis nuh..tp memandangkan family husband aku sumenya alah cfud..aku pun kena sama alah hehehehe..mlm tu kenyang la kami dgn pizza dgn dinner..aku lg sekali buat kek batik mlm tu sb nak bawa ke wat untuk sembahyang esoknya..tahun ni special ckit..xceleb mcm tahun sblm..tahun ni pegi sembahyang laaa,minta berkat minta doa supaya dipermudahkan segalanya..hehehe nak jadi ibu da kan??so kena blaja byk berdoa..hehehehe

so,pagi dihari jadiku...mak mentuaku masak segala n aku hanya dgn kek batik pegi sembahyang laaa..owh,tmbh dgn kek befday yg en hubby beli lg..selesai sembahyang apa sume..lega ati..rasa senang ati laaa.. jadi kami terus ke kg en hubby laa..sasaranku kali ini somtam hehehehehe tapi sebelum tu kena makan nasi dulu laa..satgi xpasal2 perut sakit hehe..jadi smpai kat gerai di kg,aku order nasi kerabu..wa wa waaaa..sedap owh... en hubby  pula order koteow sup..sebenarnya aku nak mkn mcm2 la  lau boleh..yela disitu sumenya ada..laksa,pulut ayam,nasi kerabu,koteow sup,mee..somtam..sume buat aku terliur
hehehehe..tapi disebabkan  en hubby  kata jgn tamak,so aku memilih untuk makan nasi kerabu saja laaa..

sudah tu aku sambung dgn somtam..always my faveret tew..licin cik...nasib la aku takut sakit perut..lau x,dgn kuah2 aku nak hirup hehehehe..after that p singgah la sat umh tok  en hubby ..boleh la merasa buah dukong FRESH..hehehe so,terus balik umh la sb  en hubby  nya bas kul 4pm..nak mengemas baju dia lg kan hehehehe..dlm ati tu malas la jugak..tau  en hubby  kata pa??tolong dia mengemas satgi ada hadiah special..aku dengar tu mcm nak caya gak la..tp tgk je muka dia,hmmmm xmau cayalaaa dia ni pandai gurau,,satgi frust menonggeng pula lau caya hehehe..

after antar  en hubby  naik bas balik2 umah,mak mentuaku bg barang..katanya  en hubby  yg bagi..tp xmau bg sendiri..mak aih,betol rupanya hikhikhik..terus aku antar msg thxs dia laaa..tp aku tnya la awat xbagi sendiri kan??tidak bolehlaaa aku cium laju2 syg ketat2 hehehe katanya risau satgi aku dok asyik dgn benda tu sampai terabai pula dia..jadi, xpala..accepted.. aku pun buka la tgk apa di dalamnya..cewah..rupa2nya Samsung Galaxy Ace yg aku idamkan..siap jail break da pun..apps sume pon da complete..n ada lagi casing dia untuk tukar2..mmg complete sume..Happy xterkata laaaaa..asyik senyum ja hehehehe..sampai ke time ni dok bercerita pon aku masih tersenyum...


rupa sebelum dipotong..sangat hodoh hehe

kek batik

hasil balutan en hubby

ada lagi selapis...

hoyeah..

tadaaaa...samsung

wallpaper yg comei..


walaupun kami banyak bergaduh tapi sebenarnya kami saling menyayangi & mencintai (ceywah)..jadi pasni kalau boleh xmau la nak gaduh2 lagi...SAYANG  en hubby  ketat2...mmmmuuuuaaaakkks...

Saturday, 12 May 2012

2nd Trial Pavlova

haaaa...ari ni nak bgtau la betapa gembiranya bila pavlova da menjadi selepas ari tu nya xjadi..hehehe

rasa hepi jgk la kan bila berjaya walaupun rasanya xseberapa hikhikhik xpala..janji masak dulu..lepas ni baru la semangat nak buat lagi..

ok,lepas ari tu buat xjadi..aku terus kaji balik apa silap nyaaaa...semak dari blog ke blog..tgk kat youtube n mana2 yg ada...so kali ni diam2 senyap2 buat lagi...

kali ni buat sorg2..mak mertuaku xda,p sembahyang kat siam so aku dgn bestnya prepare sumenya..rasa ok ckit la lau buat tanpa pengawasan ni..ari tu ada org dok tgk rasa kekok ja..

jadi pas mkn,aku terus prepare bahan2 nya dulu..cari telur kat tmpt aku simpan ari tu xdak..rupa2nya mak mertuaku da simpan sume dlm peti ais..mak aih..macam ni aku kena tunggu dia kembali suhu bilik pula laaa..haish..dlm ati tu xtau nak kata...so sambil tgu telur tu balik pada suhu bilik aku pun bersiap la barang len..

cornstarch,gula kastard,esen vanila,lemon jus
bahan len da siap..telur tu la nak kena tunggu..haish..xtau kata dok peti ais..tidak bawa keluar letak luar lama dah....aku ni jenis xsuka tunggu..boleh naik menyebai gak la hahahahaha..

bila da agak telur tu xsejuk..aku terus asingkan telur merah gan telur putih laaa...hanya telur putih saja yg diperlukan ye kawan2 hehehehe....

semua bahan da ready
bila semua da ready,aku pun mulakan keja aku..malas la nak cite step by step..kita tgk hasilnya je la hehehehehe...


tadaaa..sebelum nak masuk oven

tengah bakar tuuu..

da mula tukar kaler

da siap bakar...hehe

topping strawberi gan kiwi xdak..ganti gan oren dulu ek hehe

da belah daaa...chef nak merasa dulu hahahaha

baru nak try...
agak2 pass dak???hehehehe untuk kali ni boleh tahan la kan??cuma mcm ada jugak yg xkena hehehehe..sape yg pro tolong comment ckit eh...sangat2 diperlukan...tQ...



Wednesday, 9 May 2012

kisah bubur nasi + ikan bilis taucu

ini 1st entry untuk bulan May ni..hehehehe banyak ari gak la xupdate..sebenarnya xdak cita apa sgt la tu yg menyepi..

ari ni nak cite ckit la pasal makan2 ni..so far preggy ni xdak la mengidam apa..mabuk pun dak..syukur la kan?? tapi nak dijadikan cite nya haaa...suddenly ja moi ikan bilis taucu ni melintas di fikiran..mula2 tu biasa aja..buat xtau ja...tapi mai kemarin ni jadi teruk..dan2 mai gambar dia,rasa dia.. terus terliur..air liur ni penuh da la keluar..mcm nak mkn sgt2 huhuhu rupa2nya mengidam hahahaha lawak laaa..apa lagi,pagi ni cik bangun awal prepare la seperiuk moi..

pastu masak la ikan bilis taucu tu..da siap terus p mandi bersiap nak p keja macam biasa laaa..sambil tu moi biar dia mengeledak atas api slow2 la kan..hehehe..

da selesai bersiap,time untuk makan hahaha..rasa xsabar2 kan?? tgk dlm periuk cam banyak ja moi tu..ishk boleh ka habeh??entah mak mentuaku mau makan ke tidak..xpala..aku makan dulu...Fuhhhh nikmatnya xterkata..ini la rasanya org mengidam..baru ku tahu hikhikhik..tgk2 abeh sepinggan da..rasa cam xpuas lagi jadi aku tambah lagi laaa..


tadaaaa..moi ikan bilis taucu


ikan bilis taucu by me


mari makan...




satu hidangan sihat hehehe



tengok2 apa tau?? LICIN laaa dalam periuk tu..kalau mak mentua aku nak makan camna??hehehe xpala kot,mak mesti paham kan orang tgh mengidam hihihihihi...Mak aaaiihhh..sedap, nikmat, lazat & seangkatan dengannya..xtau nak kata camna da...sedar2 hehehehe licin pinggan aku tu..macam kebulur pun ada kan??

Ini buktinya LICIN

pk2 mcm selfish pun ada aku xsimpan kat mentuaku..tapi takut simpan nanti dia xmakan pula..so,abes makan moi, aku folo gan segelas susu..and mengemas sume2 & bersiap untuk p keja..

Susu Dumil Mama..baik untuk baby

sampai la ni aku dok bercerita pun masih terliur lagi kowt..nak makan lagi ka apa xtau la hehehehehe..

akhir2 ni kan,aku ada perasan jugaklaa...aku pantang nampak masakan kampung pasti aku abeskan..maybe my baby ni,dia budak kampung la kot hikhikhik mmg suka betoi..bukan ala2 kampung tau..tapi pure kampung punya..dapat makan tu puas laaa..tambah nasi pun xsedar hehehehe macam ni xlama besar la cik hahahahaha...


Monday, 30 April 2012

cerita Pavlova tidak menjadi

ari ni 1st day aku mai keja setelah 4hari bercuti..rasa malas aih..tu la cuti lg lama2..bila nak keja xdak mood..tmbh en Hubby lak tgh bercuti lg huhuhuhu..

aku xdak cite apa sangat laa nak cite..juz ari tu sblm bercuti aku ada gtau nak buat pavlova kan?? di sini dgn dukacitanya aku nak bgtau,pavlova aku xmenjadi hahahaha..kesian kan??meh aku cite detail ckit...

pada malam kejadian tu,25.04.2012 selepas siap mkn malam aku tgu en Hubby inform nek flight..then aku bajet la masa dia smpai..aku xsedia bahan lg..bajet en Hubby smpai baru sedia sume tu..lgpun sat ja masa prep dia hehehe (dengan yakinnya laaa) 

da selesai g jemput en Hubby kat airport,balik hidang nasi kasi dia makan then aku start la sedia bahan pavlova aku tu..buat semua seperti dlm resipi tu..tp mulut tu haa..dok ckp kata xtau jadi ke x..da siap bahan,terus masukkan dlm oven utk bakar..xsmpai 10minit,bau mcm hangit je..terus g cek tgk la..then ejas suhu len laaa..hmm dlm ati sah2 xjd da la mcm ni.. hehehehe

satu jam berlalu,oven bunyi ting terus aku g tgk..hmm kat luar mcm cantik tp dlm tu xmasak..so aku bakar lg 10minit..pun mcm tu jgk..so aku keluarkan and bakar yg ke-2 pula..kali ni kurangkan ckit suhu dia dan biar selama 1 jam..da gantuk aih..jam da pukul 2pagi daaa..huhu..

Rupa sebelum di bakar

Selepas di bakar..nampak macam ok tapi sebenarnya kO
en Hubby ckp next time xmau buat mlm2 laaa..xlarat tgu..yg kedua pun xjadi jgk..kat luar cantik tp dlm xmasak..di mana silapnya???suhu?or pukul xkena gaya??hehehe jd aku biar ja ia sejuk dlm oven tu n masuk tido..da la pg nak kena bangun awal pulak nnt xsempat gak nak balik p sembahyang..so takat tu je la Operasi Pavlova aku huhu..jadi aku plan untuk buat lagi pada 1hb May nie hehehehehe..aku akan berusaha!! Ciayok!!

Wednesday, 25 April 2012

Ari ni Rabu,jumpa doctor

jeng..jeng..jeng..ari ni as per appointment,aku g jumpa doctor hehehehehe berdebar-debar rasanya...so, pagi aku mai keja cam biasa..pagi ni rasa nak mkn bihun goreng ja..so singgah gerai sblm smpai opis beli bihun..bancuh susu Dumil Mama..

memandangkan esok aku akan start bercuti,so ari ni terkejar-kejar la aku buat cheque apa sume..da selesai sume keja tu,aku pon kuar jam 11lebih da..sampai kat INS Specialist tu,mak aih kena tgu turn dkt 9org lg..banyak jgk,ingtkan xbanyak..maybe sb ari ni halfday ja kot..hehehehe

sambil tunggu tu mengantuk laa nak habaq..xda sapa nak sembang so gantuk gila laaa..dok tgu bila la nak smpai..elok dkt sampai turn,jantung pula berdegup kencang..mcm 1st time kuar dating rasanya hehehehehe..so sampai jugak turn aku hikhikhik..nampak muka Dr je rasa ok ckit...nurse tu cek tekanan,timbang berat..maintain lg nih hehehe padahal badan macam nak naik da...

pastu g baring la nak scan tgk baby..debar2 laaa..Dr scroll ke kiri xkelih..tgk2 ada belah kanan..aih baby mommy ni noty gak laa..hehehehe Dr tunjuk la mna baby nya jantung..tu dia laju aih hehehehhe bestnya dpt tgk..rasa mcm teruja sgt2...(mcm over lak kan aku ni??)

Dr ada bagi ubat gak..untuk perkembangan otak baby katanya..aku folo ja laa..yg mna baik utk baby kan..so ari ni p, rm98..xmahal sgt pun kan???hehehehe

Pas kuar dr klinik,aku g cari nasi laaa..dgr kata Ikan Bakar Atap Rumbia pindah p Jalan Telok Wanjah..so aku g tgk la kat sna...tp mendukacitakan..lauk xbyk mcm dulu..lauk faveret aku pun xda..so,aku tutup mata ja amik lauk..selesai situ,aku g cari ckit lg bahan kek aku..p pusing U then benti kat Kek Sayang..mak aih..malu lak,bkn kat sini laaa..kek sayang jalan Stadium nu..so,p sna pula la hehehehehe..dapat la sume barang aku secukupnya..mlm ni,aku akan start buat..dgn yakin tp xbrapa pasti hehehehe...men2 je aku ni kan???..

En Hubby nya flight kul 8lbh..jd aku g amik dia kat epot kul 9 lbh laaa...tiba2 pula aku rasa pening...mkn ubat ni ka???hehehehehe maybe effect ubat ni kot...xpala..tara nak biasa hikhikhik...xsabar nak bercuti daaaaa..3hari off campur ahad jd 4 hehehehehe..cuti sakan..xsabar nak balik p jumpa family..n anak buah yg baru ...sume jadi xsabar aih....

Tuesday, 24 April 2012

cerita di hari selasa...

tadaaa...mari dekat..mari dekat hehehehe..sebenarnya nak cite la skit kisah lucu yg boleh buat aku senyum sorg2 hehe..

ari ni mcm biasa la..da selesai berhias,kuar dr umh..sambil2 tu pk la pagi ni nak mkn apa..last2 mee wantan menjadi pilihan..oleh kerana aku ni da regular customer auntie tu so nampak ja aku,tau dah la apa aku nak hikhikhik..senang kan???

nak di jadikan cite nya,sb aku dah selalu p situ..so ada la kot org berkenan kat aku hihihi perasan btoi hehehe..dia kata la ada org nak minta no fon aku..aku hanya mampu tersenyum ja laa..ari tu skali tnya da ada bf ka?? terus aku kata,saya kawen da laa..terkejut la dia hehehe pastu dia kata laa..u ari2 mai keja laki xrisau ka ada org kacau?? hehehe auntie2..lau sya xmai keja nak amik duit mana byr hutang??hmmm..tp lucu gak la aku dgr..laki aku tu xpenah risau pun aih..dia selalu kata muka cam aku ni sapa terpikat tu xtau nak kata pa dah hahahaha dia tu nak kata aku ni hodoh ka??? no komen laaa..

so tengahari ni aku dgn teman sepejabat g lunch kat tesco sambil bershopping..gaji xkuar lg laaa tp saja nak perabeh duit mentang2 gaji nak dpt da hehehe..lgpun aku ada voucher tesco dkt rm14..so boleh la ku beli bahan buat pavlova aku tu hikhikhik then beli jgk la susu Dumil Mama..buat masa skrg,minum susu ni dulu laa..tgu byk bulan nanti improve pula hehehe..ari ni lunch ala western kot..chicken grill mushroom sauce with rice..kenyang gak laaa...
Grill Chicken Mushroom Sauce With Rice

kat opis ari ni depa ni bawa mai buah pelam garam belacan..aku cam biasa laaa..part mengupas hehehe..sedap pula mkn.. tp lapar pula dah..mak aih..awt cepat sgt lapar xtau..mcm ni jenuh la cek nak makan hehehehe..
Garam Belacan Ida Made

Pelam By Jane Chan, Garam Belacan By Ida, Kupas By Me

Perasmian By Jane Chan & Me

esok da blh g jumpa doctor untuk scan tgk jantung baby..sebenarnya aku p awal sehari..yela,lusa aku mau amik cuti..so esok je laaaa..tp swasta ni ok jgk laaa..ikut kesenangan kita..jadi,aku da tetapkan untuk x p goment dah..tgu anak ke2 laa bru mau p..hehehe tu pon lau ada rezeki..buat masa skrg, yg ni dulu laaa...

ok..semua bahan untuk pavlova da siap sedia..juz tgu pembantu ja..nanti dia balik,dpt la aku buat hikhikhik..ntah la mcmna rasanya..boleh mkn ke tidak hehehe..kita tunggu & lihat ye hikhikhik...




isnin..menanti kepulangan sume family member hehehe

ari ni bangun pagi macam biasa..cuma bersiap lambat so lambat kuar mai keja hehehehe..jd ari ni xdan la nak beli makan..naseb laa gerai depan opis ada lg nasi lemak..dpt la jgk mkn..pas mkn biasala amik ubat..tp tah pasaipa ari ni dia xmau nak telan..dok kulum2 last cair mcm tu..xleh tahan laa ludah kuar je hehehehe then baru ke'pak2 telan blk..ei..ei..dgr mcm kotor je kan???hehehe

pastu nak start buat keja cam biasalah..kemarin kak ada kirim geran keta,minta tolong buat insurans masuk siam..memandangkan dia nya insurans gan Lonpac,jd cek pun tolong laaa...on de way nak nek mai opis,singgah la sat kat lonpac tu..tanya p tanya mai..mak aihhh mahal gila..lbh kurang rm52++..kol kak la so dia terus kata xmau aih..baik p buat kat sempadan..pastu aku pun gtau la abang yg bertugas di situ,"kalu saya tambah lg rm30,saya da dpt cover untuk setahun tu"...haaa dia pon terlopong dgr tu.. murah katanya hehehehe..

jadi,minta tolong la kat mat opis boy aku ni..seminggu juz rm15 so upah dia rm3..jd rm18 gak..setel keja kak aku tuh hikhikhik...tiba2 perut pula meragam..ni mesti pasal laksa smlm..yela,kemarin ni ada sape tah post gambar laksa..aku dgn kebulurnya terus p cari mkn hehehehe sedap sampai licin kuah2nya..apa lg,mlm sblm tido da 1round g toilet..ari ni pg2 lak..hehehehe nak buat gena kan..

petang ni maybe adik aku sampai la kot..bawa balik baby dia..eiiii xsabar nak jumpa..tp aku khamis bru leh jumpa..xlarat la nak drive balik pas keja satgi..sabar ja dulu.. kak long aku lak maybe mlm ni baru tolak balik..jadi esok pagi la sampai...tentu mak bapa aku hepi kan??hehehehe lg kak no3 aku(panggil apa pun xtau hehehe) malam esok bru tolak..kiranya khamis ni sume ada laaa..cukup semua ahli family aku hehehehe..

sebenarnya khamis ni ada sikit sembahyang..bagi kami keturunan siam ni,sembahyang memperingati nenek moyang..sb tu la sume adik bradik blk..best laaa..terubat jgk luka di hati parents aku tuh..aku plan nak celebrate befday anak buah aku tuh sekali..aku ingt nak buat pavlova..tp kan dlm ati ni dok risau,blh mkn ke x hahahahahaha..

sebenarnya da lama aku berniat nak buat pavlova..cuma biasala kan..aku ni sibuk memanjang hahahaha..jd terpaksa di simpan ja dulu niat tu..tp aku da beli ckit2 bahan dah..mak mertuaku pula asyik tnya ja kek tu bila nak jadi..hahahaha aku kata ja,bahan xcukup lg la mak..pelan2 la hikhikhik...nanti time aku buat,aku kasi tgk eh cmna..hehehe..

en hubby balik mlm rabu,katanya nak balik gan flight..leh la dia mai tolong cek buat pavlova ..baru la erat ckit hubungan kite ni hehehe..itu saja la kowt untuk coretan ari ni..xsabar nak berhimpun bersama family...bkn blh mcm ni selalu pun kan??setuju x???setahun hanya sekali..tu pun belum tentu lg mcmna..jd,semoga semuanya berjalan gan lancar..semoga kami semua hepi2 aja hendaknya hehehehe 

Sunday, 22 April 2012

kisah ari ni..sabtu

hari ni kan,secara rasminya aku mengumumkan kemengandungan aku hehehehe..sebenar xsengaja pun..juz dok update blog n xtau cmna nak add akaun fb dlm blog ni haaa..kena2 p share kat fb,apa lg ada la org like n komen hehehehe..

ari ni befday anak menakan 2nd sister aku..bau wud..xda beli apa pun kat dia..juz td g wish kat wall fb dia..esok balik p sana..pon xtau apa nak bg..kasi angpow sdh la noh..dia mau apa sendiri beli..hehehe 
wud & wanneessa

wud as pengapit

wud as pool player
ni gambar2 bau wud..smart dak???muka cam mak dia la hehehehe..yg atas sekali tu gambar dia gan adik,wanneessa..bdk ni kan,melekat sguh dgn aku hehehehe..syg dia..sayang sume anak menakan aku jgk hehehe..gambar bawah tu di amik masa wedding adik aku..dia jd pengapit lelaki..comel kan?? tu blh men pool lak,hebat x??ada gaya seorang player x??hehehe..

pasal perasaan pula..sebenarnya masih sakit ati n tension kat laki laaa..kemarin sehari xkol xapa..mai mlm msg cari pasal..so xsdh2 la cite nya..drpd dok rasa tenang,rilex buat tension pula.. dia xpaham ka yg ibu mengandung ni xleh tension??? nak baby sihat tp bapak dia serupa dok bagi baby ada masalah..

sebenarnya kan,aku ni asalnya kepala angin..yesss im admit this.. so bila berbadan dua ni kan,rasa lg double perasaan tu..sikit2 mau terasa..sensitif sungguh aih..cuba bersabar,rilex tp xblh tahan lama..xtau nak buat gena dah..ada dok search dlm youtube gak yoga tuk ibu mengandung...mb dgn beryoga ni,kita blh gak tenangkan fikiran kita ni..

nanti ada masa free nak try p cari kat popular tgk..kot2 ada dvd yoga..leh laa apply seminggu sekali..utk kesihatan dan baby kan??hehehe tp ntah bila la blh p..bz sungguh kan aku ni hehehehe.. mlm2 nya skrg aku layan lagu..tenang sebelum tdo..membantu gak laaa..cuba untuk create mood happy je skrg ni..

pasal baby,xda apa sgt laa..rabu ni dah nak g tgk baby..mabuk,mengidam xpenah rasa pun..makan still cam biasa.. hehehehe cuma perut mula memboyot hehehe padahal bru brape minggu jaa..boyot lemak gak la kowt hehehehe..skrg pun da nek badan..ari tu takat pipi,la ni haaa satu badan kot hehehe..




Saturday, 21 April 2012

ari ni jumaat..

ari ni baby da 7weeks & 1day..xda apa yang menarik sangat nak cite..juz semalam kan..hehehe nak cite semalam pnya cite laaa..

semalam pas abeh keja balik umah terus mandi ape sume..tgk atas meja ada burger,tau fu faa,fishball bakar gan putu mayong..xpala,da siap mandi terus pakai bju n tgk tv..cite best kat 8tv tu..kul 7-8pm tu hehehe..ibu mertua pun suruh la makan burger tu..so eden tgh lapar makan laa..tgk cam xcukup sos,tambah sos..makan 2 3 suap cam kurang mayonis..tambah la pula..rasa sedap bila buh sos gan mayonis banyak2 hehehe abes wa makan...then makan tau fu faa lg,cam biasa bedak 1/2 jaaa sb takut xabeh t rugi lak..da abes mkn,mkn fishball panggang pula..elok2 ja kunyah rasa pelik..terus p simpan laa..ckp kat mertua nnt la baru makan...

malam tu mertua kata xmsak da kot pasai dia da kenyang makan putu mayong..tgl wa la xtau camna..dia kata lau lapar p masak nasi goreng telur la hehehe masa tu rasa mual2 jd eden diam dulu..xlama rasa kena makan nasi jugak kot so eden g masak nasi n goreng telur..da siap rasa cam melugai g toilet terus laaa..macam nak muntah rasanya..

rupa2nya aku ni xlalu mkn fishball panggang..xtau la fishball ka meatball awl makan da mula effect..so kira yg aku simpan td tu mertua ku abeskan je la hehehehe..wa makan nasi gan telur ja..lapik perut takut lapar tgh mlm bkn apa hehehe..

buat masa skrg xda alahan apa teruk2 lagi n xmabuk lg..still ok lagi...cuma rasa badan ni berubah da ckit..muka tembam,punggung sdh bulat hehehehe nmpk body camni rasa cantik pula..compare gan sblm ni yang flat ja hehehehe

mood makan still cam biasa la..lapar makan..cuma pg td ni makan nasi lemak gan milo..rasa melugai jgk..mgkin mabuk itu mula datang??? ei ei xsabar nak tgk baby mgu depan ni...mcmna la keadaan dia....hehehehe

lagu ni best..sb tu upload kat sini...drama ni pon best gakkk...

Wednesday, 18 April 2012

7weeks...

esok da cukup la 7minggu baby mommy ni hehehe..next week la nak g jumpa doctor..xsabar nak tgk baby mommy membesar hehehe cewahhhh mommy da oo..angin still mcm biasa..tp ramai kata aku makin kembang hehehhehe especially tang muka..tu dia aih mau xkembang,mkn xberhenti..tmbah ada vitamin lg hehehehe tp xpala..demi baby,kembang dulu laa..nnt baru mommy kecik kan balik hehehehe so far xda mabuk apa lg..maybe awal lg kowt..june,kis da tau da kemarin..june tu xhenti2 bg petua..xpa,yg baik kita ikut..demi baby la kan hehehehehe..

Saturday, 14 April 2012

jumpa doctor lagiiiiii....

disebabkan da xtahan dgn senak sakit di perut n kerisauan melanda..aku g jumpa doktor lg laaa..mula tu kol ja tnya cmna..ckp gan nurse dia,dia suh p bg doctor tgk la...da cek apa sume ok..xda apa..scan atas perut pun da nmpk bby..da besar daa hehehehe..juz agin tu doctor kata biasa ja tu..normal laaa..then dpt la ubat xbg sakit tu..3hari ja mkn terus ok..katanya..n dpt sampel susu Friso Mum Gold free 2paket..leh la try tgk apa rasa dia hehehehe jadi aku pulang dgn perasaan gembira n legaaaa..xrisau pa sgt la hehehehe

Friday, 13 April 2012

Angin oiii..

lepas da disahkan aku mengandung (hehehehe) rasa badan ni berangin la pula...menyucuk,senak2 di perut..batuk pun ada..teruk gak..batuk smpai terasa di perut..doktor bg vitamin ari tu,so ari2 la cek mkn...nak jga bby la kan hehe..tp cik angin ni haaaa..nak mkn pun xbape sedap,asyik dok tekan jaa..so far, xde alah apa pun lg laaa..cuma angin,sembelit,tdo awal n cepat letih..normal da kan???hehehe